Primisi

Theater Rotterdam: Alida Dors
Een mix van onder meer Hiphop, Vogue en Krump met hedendaagse dans
di 29 nov 20:15
di 29 nov ’22
20:15
  • di 29 nov ’22
    20:15
    Theaterzaal

Kunnen we toegeven aan ons verlangen om liefde te geven en te ontvangen? Liefde overtreedt de grenzen van ons individuele zelf – wat als we dat durven toelaten? Hoe kunnen we onze vijanden vergeven – de vijand buiten, maar ook die binnenin onszelf? 'Primisi' analyseert de fysieke herinnering aan liefde die tekortschiet, die moeizaam is, en vraagt hoe we onszelf kunnen toestaan om compassie te voelen, en verbinding. 

In deze nieuwe voorstelling vraagt artistiek directeur, theatermaker en choreograaf Alida Dors zeven performers met elk een eigen vrouwelijke energie om de antwoorden te zoeken in 'Primisi', Surinaams voor “permissie.”

Hiphop, Vogue en Krump met hedendaagse dans

Nadat ze in 'Or Die Trying' en 'R.I.O.T.' de thema’s vechten en weerbaarheid onderzocht, stuurt Dors haar Dance Chronicles nu in een nieuwe richting: de liefde. Dors verweeft een rijk palet aan dansvormen zoals Hiphop, Vogue en Krump met hedendaagse dans en minimalisme. In deze choreografie zien we de glans ervan, maar ook de schaduwkanten. Ze ontleedt op intieme manier de liefde en laat het zoete water stromen. De liefde als een rituele wassing. En snakken we niet allemaal naar liefde, in deze tijd waarin mensen voortdurend van achter hun scherm met elkaar in strijd zijn?   

Alida Dors

Dors: “Primisi is een feestelijke ontlading waarin we ons losmaken van onze angsten en onze rolpatronen afwerpen. We zoeken uit wat de mogelijkheden zijn van vrouwelijk energie. Voor mij persoonlijk ligt de betekenis van Primisi in het luisteren naar mijn voorouders en innerlijke kracht, om via rauwe, ritmische beweging een authentieke relatie aan te gaan met de ander.”  

Live muziek

Tussen energieke blokken dans op livemuziek van vier muzikanten onder leiding van Simone Giacomini, zien we hoe de relaties tussen de vrouwen vorm krijgen, maar ook ieders relatie met de eigen vrouwelijkheid. Een landschap van touwen van ontwerper Ludmila Rodrigues geeft het verhaal over onderlinge banden en verbintenissen een aardse ondergrond.  

Love Trilogy

In de geest van de Zwarte feministische denker bell hooks, die met haar Love Trilogy diepgaand onderzoek deed naar liefde en de samenleving, nodigt Primisi je uit om los te laten. Laat je door commercie bepaalde definities van liefde los, je idee van liefde als machtsspel, je cynisme. Maak je klaar voor een feest, een uitdrijving, ontmaskering, betovering, verbintenis, een zorgzaam en verhelderend ritueel: bring your own soul!  

Zoals Dors zegt in haar Staat van het Theater en haar Staat van de Dans: we moeten onbeschaamd hoopvol zijn en vol overgave op zoek naar onze individuele en onze collectieve hartenklop. 'Primisi' nodigt iedereen uit om dit te doen.  

Pers

Scenes Magazine over haar eerdere succesvolle werk ‘Or Die Trying’: “Een zinderende, krachtige choreografie op de steeds meer aanzwellende opzwepende muziek. Je wordt meegezogen in de cadans."