Exit Macbeth

Noord Nederlands Toneel | NITE
za 19 nov 20:15 - 21:45
za 19 nov ’22
20:15 - 21:45
  • za 19 nov ’22
    20:15 - 21:45
    Theaterzaal
    Geweest

Je kent hem van House of Cards, Game of Thrones en de verzamelde werken van Shakespeare: de eerzuchtige, ambitieuze, over lijken gaande alfaman. Shakespeares personage Macbeth is hiervan het archetype. In deze voorstelling krijgt nu niet eens de mens, maar de natuur de hoofdrol. Een bijzondere productie om niet te missen denken wij!

De horrorcocktail van machtswellust, oorlog en moordende ambitie in het originele stuk Macbeth verbergt iets belangrijks: de natuur die zich verzet tegen het onophoudelijk geweld dat de mens veroorzaakt. Beelden van paarden, raven, donkere bossen en heksen komen steeds opnieuw terug, maar slechts als figuranten. 

EXIT Macbeth is een visuele, fysieke, interdisciplinaire voorstelling met opgezette dieren die als marionetten opnieuw tot leven komen en met een absurdistische en humoristische twist.

Duitse regisseurs Jana Vetten en Jan-Christoph Gockel, wier werk voor het eerst in Nederland te zien is, laten zich in deze herwerking van het origineel leiden door de vraag wat er gebeurt als je Macbeth uit Macbeth haalt. De voorstelling toont niet alleen het verlies van een personage, maar laat zien dat de volledige klassieke plotstructuur van de reis van een tragische held verdwijnt op het moment dat deze niet meer aanwezig is. Daarvoor in de plaats ontstaat ruimte voor alles wat altijd al aan de rand van het originele verhaal figureerde, maar nooit in de schijnwerpers stond: heksen, natuur en dieren. Want wat hebben we er eigenlijk aan om in een hedendaags perspectief de klassieke slechterik op een voetstuk te blijven plaatsen?

Language no problem, boventiteling in NL en EN.

Onderdeel van:
Discovery Club

De insteek van de makers:

Jana Vetten, Jan-Christoph Gockel en Michael Pietsch werkten al vele malen samen in het creëren van voorstellingen voor volwassenen waarin poppen een belangrijke rol spelen. Elke voorstelling opnieuw zoeken ze naar nieuwe manieren om de kracht van het leven blazen in dode materie – wat poppenspel feitelijk is – theatrale betekenis te geven, afhankelijk van het onderwerp van de voorstelling. In EXIT Macbeth speelt de symbiose van het lichaam van het dier en dat van de performer een belangrijke rol: wie is de baas over wie? Maar ook: kunnen we opnieuw leven blazen in iets dat we als mens hebben vernietigd of gedood? Juist die interdisciplinaire manier van denken over beweging, theater en poppenspel, zette het NNT ertoe aan de samenwerking met deze bijzondere makers aan te gaan.

Voor de voorstelling EXIT Macbeth zijn geen dieren gedood. Alle dode dieren die in de voorstelling voorkomen zijn middels een natuurlijke of ongelukkige dood gestorven.

 

[toegangsprijs inclusief drankje]