Junior Company | Het Nationale Ballet

Shooting Stars
Maak kennis met de sterren van de toekomst 
zo 8 mei 14:30
zo 8 mei ’22
14:30
  • zo 8 mei ’22
    14:30
    Theaterzaal

Elk jaar worden uit meer dan 700 aanmeldingen van over de hele wereld de meest getalenteerde jonge balletdansers geselecteerd voor de Junior Company van Het Nationale Ballet. Dit ensemble danst regelmatig mee in de producties van het ‘grote’ gezelschap, maar boekt sinds de oprichting in 2013 ook ieder seizoen enorme successen met eigen tourneeprogramma’s. Dit seizoen is dat 'Shooting Stars', een programma dat zowel klassiekers als spannende, eigentijdse wereldpremières bevat. 

Inmiddels bestaat meer dan veertig procent van Het Nationale Ballet uit voormalige dansers van de Junior Company, onder wie op dit moment zelfs zeven tweede solisten en één eerste soliste. Wilt u dus kennismaken met de sterren van de toekomst, dan is 'Shooting Stars' hét aangewezen programma.

Het Zwanenmeer en Ballet 101

Van voormalig artistiek directeur Rudi van Dantzig wordt de klassieke ‘Pas de Six’ uit zijn alom geroemde versie van Het Zwanenmeer gedanst. Een choreografie die vraagt om een loepzuivere uitvoering en een sterk charisma. Veeleisend is ook Ballet 101, een komische, maar technisch zeer uitdagende jongenssolo van de Canadese choreograaf Eric Gauthier. In zijn choreografie gebruikt Gauthier de basisposities van het klassieke, academische ballet die hij in het eerste deel toont in de gebruikelijke volgorde maar daarna met een flinke knipoog door elkaar mixt, uitmondend in een verrassend einde.

Wereldpremières

Daarnaast bevat Shooting Stars maar liefst drie wereldpremières van veelbelovende jonge choreografen. Het eerste nieuwe werk is van de Oekraïens-Nederlandse choreografe en danseres Milena Sidorova, die vorig jaar werd benoemd tot ‘Young Creative Associate’ van Het Nationale Ballet. Sidorova heeft inmiddels al meer dan 25 werken op haar naam staan en met haar via Zoom gecreëerde Hold On – op het gelijknamige nummer van de Nederlandse band DI-RECT – scoorde ze tijdens de eerste coronalockdown een enorme hit.

Grenzen oprekken

Ook voormalig ‘Young Creative Associate’ Peter Leung creëert een nieuwe choreografie. De Britse Leung staat bekend om de wijze waarop hij de grenzen van het klassieke ballet ‘oprekt’ en zijn werk is behalve in het theater dan ook onder meer te zien op (internationale) festivals, in films en in popvideo’s van bijvoorbeeld Go Back to the Zoo en Armin van Buuren. De derde wereldpremière komt van de Spaanse Marta Reig-Torres. Zij danste van 1988 tot 1998 bij Het Nationale Ballet en ontwikkelde zich daarna als freelance choreografe binnen het moderne danscircuit. Creaties van haar werden meermalen geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen als meest opvallende werken van het seizoen.

Credits

  • 'Pas de Six' uit Het Zwanenmeer - choreografie Rudi van Dantzig - muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski 
  • 'Ballet 101' - choreografie Eric Gauthier - muziek Jens-Peter Abele
  • Nieuwe creaties van Milena Sidorova, Peter Leung en Marta Reig-Torres