Shooting Stars

Junior Company | Het Nationale Ballet
Maak kennis met de sterren van de toekomst 
zo 8 mei 15:00
zo 8 mei ’22
15:00
  • zo 8 mei ’22
    15:00
    Theaterzaal

Elk jaar worden uit meer dan 700 aanmeldingen van over de hele wereld de meest getalenteerde jonge balletdansers geselecteerd voor de Junior Company van Het Nationale Ballet. Dit ensemble danst regelmatig mee in de producties van het ‘grote’ gezelschap, maar boekt sinds de oprichting in 2013 ook ieder seizoen enorme successen met eigen tourneeprogramma’s. Dit seizoen is dat 'Shooting Stars', een programma dat zowel klassiekers als spannende, eigentijdse wereldpremières bevat. 

De voorstelling is geschikt voor jong (8+) en volwassen!

Jong danstalent in the picture

Hans van Manens 'In the Future', dat al in 1986 voor het jonge Scapino Ballet Rotterdam werd gecreëerd, is op het lijf van de Junior Company geschreven. Op de pulserende, jazzy muziek van het album Music for “The Knee Plays” van David Byrne laten deze jonge danstalenten, in de tweekleurige kostuums van Keso Dekkers, een subliem spel van kleuren en lichamen zien.

Grensverleggend 

Daarnaast presenteert 'Shooting Stars' maar liefst vier wereldpremières van veelbelovende choreografen. Zo creëerde Young Creative Associate Milena Sidorova een nieuw werk over een van de belangrijke transities die een persoon doormaakt: het vormen van je identiteit als jongvolwassene. In haar choreografie laat Sidorova de ervaringen van de dansers, die deze persoonlijke ontwikkeling nu ondergaan, en het publiek weerklinken en neemt ze hen mee naar de periode waarin elke keuze die je maakt bijdraagt aan de persoon die je zal worden. Bij de choreografie van de 19-jarige Zoë Greten spelen keuzes eveneens een grote rol. Samen met de Junior Company onderzoekt zij vragen die zij zichzelf als jonge danseres en choreograaf dagelijks stelt: in welke mate word je misleid door anderen bij het maken van keuzes? En hoe worden deze keuzes beïnvloed door je gebrek aan zelfvertrouwen?

 

Bovendien keren twee dansers en choreografen die, na hier jaren geleden hun danscarrière te hebben gestart, terug naar Het Nationale Ballet. De Spaanse Marta Reig Torres maakte The Sublimeness of NoBody, waarin ze samen met de Junior Company de sleutelpositie van het lichaam verkent. Op muziek van Max Richter en Mica Vaino daagt ze dansers en publiek uit om de connectie met hun eigen innerlijk te (her)vinden, met het lichaam als medium. Ook de artistieke grenzenverlegger Peter Leung stelt het persoonlijke aspect van de danskunst centraal door te spelen met de grens tussen gedefinieerde genderrollen in het klassieke ballet. Leungs duet overstijgt genderspecifieke bewegingen en danspassen: geen lifts die alleen mannen kunnen uitvoeren, geen sierlijke pirouettes die uitsluitend voor vrouwen zijn. Zo kan de Junior Company demonstreren dat dansers niet worden gedefinieerd door gender, maar door het lichaam. Een klassieke balletwereld die gendergrenzen durft open te stellen is zo niet ver weg, want jong geleerd, is oud gedaan.


Choreografieën: 

  • In the Future – Hans van Manen
  • Wereldpremière – Milena Sidorova
  • Wereldpremiere - Peter Leung
  • The Sublimeness of NoBody - Marta Reig Torres
  • Wereldpremiere – Zoë Greten


De aanvangstijd van de voorstelling is 15.00 uur (i.p.v. 14.30 uur)

Onderdeel van