The Poverty Peepshow

YoungGangsters
"rauw, spits, geestig en onbevooroordeeld" - ★★★★☆ TROUW
vr 27 aug - zo 5 sep
vr 27 aug ’21
-
zo 5 sep ’21

The Poverty Peepshow is a milliondollar ride you’ll never forget! Met televisieprogramma’s als 'Een dubbeltje op z’n kant' en 'Effe geen cent te makken' als voorbeeld, zet (ook) YoungGangsters armoede in als winstmodel. Betreed op locatie in de Kabelfabriek deze zinderende attractie: het spookhuis van de armoede als smakelijk spektakel.

Armoede wordt een ware belevenis. Je ruikt de schimmel in een verkrotte woning, voelt de druppels van het lekkende dak en hoort de knorrende magen. Je bent getuige van een live huisuitzetting en zit vooraan bij de hartverscheurende strijd tussen de deerniswekkende bewoners van het pand en de onverbiddelijke handhavers van de wet. Vergeet de kermis, Efteling of Duinrell, The Poverty Peepshow is worth your money!

Sinds de roemruchte intrede van de Tokkies op nationale televisie, is de armoede-realityshow niet meer weg te denken uit het programma-aanbod. ‘Steenrijk, straatarm’, ‘Rondkomen in de Schilderswijk’, ‘Dubbeltje op z’n kant’, ‘De andere kant van Nederland’ en ‘Uitstel van executie’ geven de kijkers de kans om zich te verlekkeren aan de ellende van anderen. Al die programma’s brengen armoede terug tot het drama van een individu, zonder de maatschappelijke context daarbij te betrekken.  


De stereotypen die televisiemakers ons voorschotelen in deze zogenaamde ‘Poverty Porn’ hebben grote gevolgen. Niet alleen zijn ze bijzonder kwetsend voor iedereen die financiële problemen heeft, maar ze zijn ook van invloed op het vertekende beeld van armoede dat zich in ons collectieve bewustzijn heeft genesteld.

Met The Poverty Peepshow legt YoungGangsters de mechanismes van deze beeldvorming bloot, maar niet zonder er zelf een slaatje uit te slaan. 

Nagesprek met maker van tv-series 'Schuldig' en 'Klassen'

Op vrijdag 3 september is er een nagesprek met Sarah Sylbing - een van de makers van de series 'Schuldig' en 'Klassen'. Zij gaat o.l.v. Marijn van der Jagt in gesprek met regisseur Annechien de Vocht.

Praktische informatie

'The Poverty Peepshow' vindt plaats in de Kabelfabriek. Het adres is: Schieweg 15, Delft.

LET OP: In deze voorstelling wordt er gebruik gemaakt van een stroboscoop.

Boeiend interview met achtergrond informatie

Lees voor meer achtergrond hier het boeiende interview met regisseur en artistiek leider Annechien de Vocht, waarin ze aangeeft waarom ze deze voorstelling wilde maken.

"Scherpe satire over schuld en schaamte (...) een ongegeneerde, keiharde en hilarische satire" - de keuze van de criticus - Theaterkrant

Over YoungGangsters

YoungGangsters maakt al ruim 10 jaar ‘actietheater’: een zelfontwikkelde theatervorm waarin ze hun liefde en fascinatie voor geënsceneerd Hollywoodfilmgeweld vertalen in voorstellingen vol slapstickgevechten, beeldspektakel en special effects. De voorstellingen van YoungGangsters gaan over het individu dat zich staande probeert te houden in de gewelddadige storm van meningen, massamanipulatie en (fake)nieuws: maatschappelijke thema’s, verpakt in opzwepend entertainment. 

"De tekst is geschreven door Michael Bijnens. Hij groeide op in de Antwerpse marginaliteit en deed (werk)ervaring op in Zuid-Amerikaanse favela’s en drugsregio’s. Hij kent dus alle kanten van medailles en schrijft rauw, spits, geestig en onbevooroordeeld. Resultaat: tragikomedies die je met vaart door ellende slepen, maar niet onberoerd laten." ★★★★☆

Hanny Alkema - Trouw