Het Filosofisch Café

Het eindige leven: geschenk of vloek?
do 20 feb 20:00 - 22:30
do 20 feb ’20
20:00 - 22:30
  • do 20 feb ’20
    20:00 - 22:30
    Theatercafé

Praten en nadenken over de dood, we vinden het vaak wat ongemakkelijk. Waarom eigenlijk? We gaan hierover in gesprek met filosofe Ivana Ivkovic, documentairemaakster Sara Kolster en andere gasten. Een hoopvol pleidooi over de waarde van het eindige leven.

De vader van filosofe Ivana Ivkovic lag op sterven maar wilde niet nadenken over zijn naderende einde. Dat had gevolgen voor het hele gezin. Documentairemaakster Sara Kolster filmde Kess, die haar zus verloor. Wil Kess het daar eigenlijk over hebben nu ze naar de middelbare school gaat of houdt ze het liever voor zichzelf?

De dood is er altijd. Zelfs nu wetenschappers dichterbij dan ooit zijn bij de doorbraak naar onsterfelijkheid, blijft de realiteit dat we doodgaan. Maar we vinden het vaak moeilijk om het erover te hebben. Waarom eigenlijk? Waarom zou het goed zijn om het erover te hebben? En: kunnen we ons beeld ook kantelen?

Onze gasten
Filosofe Ivana Ivkovic, documentairemaakster Sara Kolster en overige gasten (t.b.a) gaan deze avond met elkaar in gesprek over de dood aan de hand van (film)fragmenten die zij zelf uitkiezen. Een hoopvol pleidooi over de waarde van het eindige leven.

Dit evenement wordt georganiseerd door Studium Generale en is onderdeel van het overkoepelende TU Delft Library-programma ‘Who is afraid of the end of life?. De sociale en morele waarden die mensen erop na houden wanner het gaat over het ontwerpen van en voor het einde van het leven, verschillen behoorlijk. Soms conflicteren deze zelfs. TU Delft Library, Studium Generale, Theater de Veste, het Delftse Filmhuis Lumen en verschillende studieverenigingen onderzoeken de verschillende opvattingen en ontrafelen de bestaande vragen rondom onsterfelijkheid en sterfelijkheid in een multidisciplinair programma in februari en maart 2020.