do 26 mrt 20:15
Een bruisende boodschap van hoop in een mix van hedendaagse dans

Via Kanana

Via Katlehong | Gregory Maqoma
26 mrt ’20
20:15

“Via Kanana is een verpletterende voorstelling, extreem dynamisch, intens, met een geweldig stuwend ritme.” (Theaterkrant ****). Het zijn donkere tijden in Zuid-Afrika. De overwinning op de apartheid heeft niet de verwachte vrede gebracht.

Het zijn donkere tijden in Zuid-Afrika. De overwinning op de apartheid heeft niet de verwachte vrede gebracht. Het land wordt geteisterd door criminaliteit en onlusten. De kloof tussen arm en rijk is gigantisch en komt helaas vaak overeen met die tussen zwart en wit. Het beloofde land is, met andere woorden, niet bereikt. Een beloofd land dat je wordt voorgespiegeld, vaak door corrupte machthebbers, maar er nooit komt: daarnaar verwijst het Zuid-Afrikaanse Sotho-woord Kanana. Het woord lijkt verbazingwekkend veel op Canaan, het Bijbelse land van melk en honing dat aan Mozes werd beloofd.

Als iemand die hoop voor de toekomst kan vertolken, dan zijn het wel de dansers van Via Katlehong. Wie hen eerder op Julidans festival in Amsterdam zag, zal zich hun ongelofelijke energie en kunde op het podium herinneren. De dansgroep werd opgericht in de township Katlehong in Johannesburg, waar hevig gevochten werd tijdens de anti-apartheidsprotesten, om de jongeren van de straat te houden. Daar komt ook Maqoma zelf vandaan, die uitgroeide tot een van de bekendste Zuid-Afrikaanse choreografen, vele prijzen kreeg en overal ter wereld te zien is, ook en eerder op Julidans (met o.a. Exit en Beautiful Me).

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie