Het Filosofisch Café

Ellen ter Gast
Liever Netflix dan dode filosofen
do 3 okt 20:30
do 3 okt ’19
20:30
  • do 3 okt ’19
    20:30
    Theatercafé

Wil je je morele wijsheid opkrikken? Dan kun je beter Netflix kijken dan essays lezen van dode filosofen zoals Kant, vindt filosoof Ellen ter Gast.

Ellen ter Gast is auteur van de Dappere Kijker, waarom Netflix meer te bieden heeft dan Kant. In dit boek legt ze uit waarom verhalen, in tegenstelling tot filosofische teksten, een noodzakelijk ingrediënt zijn voor het ontwikkelen van een moraal. En dit heeft alles te maken met onze hersenen. Wij zijn verhalen vertellende dieren.

Van simpele revolverheld naar morele held
Op 3 oktober laat Ellen ons aan de hand van 40 jaar Clint Eastwood-filmgeschiedenis zien hoe onze denkbeelden over goed en kwaad aan verandering onderhevig zijn. De karakters die Eastwood neerzet op het witte doek hebben sinds de jaren 60 een enorme morele ontwikkeling doorgemaakt.

Ooit begonnen als simpele revolverheld zonder naam laat Eastwood nu feilbare karakters met diepgang zien. Aan de hand van filmfragmenten legt Ellen uit wat het verschil is tussen een revolverheld en een morele held. Ze staat stil bij vragen als: Waarom zijn van films als A fistful of  dollars, Dirty Harry, Gran Torino en Million Dollar baby zo populair? Wat zegt ons dat over de tijdgeest en onze moraal? En wie zijn vandaag de dag de bad guys?

 

Een programma van Studium Generale en Theater de Veste