Duitse Meesters

Krashna Musika
vr 21 jun 20:15
vr 21 jun ’19
20:15
  • vr 21 jun ’19
    20:15
    Op locatie

Ons buurland kent een rijke muzikale geschiedenis. Grote namen zoals Bach en Brahms woonden en werkten in Duitsland aan stukken die vandaag de dag nog steeds indrukwekkend klinken. Krashna Musika brengt een ode aan een aantal van deze componisten, met drie stukken met koor van Bach, Mendelssohn en Rheinberger en Schönbergs orkestrale bewerking van Brahms’ eerste pianokwartet.

Let op: dit concert vindt plaats in de Aula van de TU Delft

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) is het schoolvoorbeeld van een klassieker. Bach was een harde werker en heeft in zijn leven duizenden stukken gecomponeerd. Krashna zal nummer 118 gaan uitvoeren, een cantate onder de naam “O Jesu Christ, meins Lebens Licht”: “O Jezus Christus, licht van mijn leven”.

Josef Rheinberger (1839 – 1901) was geboren in Liechtenstein. Zijn “Stabat Mater” is een veelvuldig op muziek gezette hymne aan Maria die ontstond in de 13e eeuw. Het beschrijft het lijden van Maria terwijl haar Zoon Jezus is gekruisigd. In Rheinbergers versie horen we vanaf de eerste noten al dit hartverscheurende verhaal: “De treurende Moeder stond huilend voor het kruis, terwijl de Zoon daar hing.”

Dan nog Felix Mendelssohn (1809 – 1847), ook een wonderkind dat aan de start van de Romantische kunstperiode stond. Psalm 42 “Wie der Hirsch Schreit” (Hoe het Hert verlangt) is volgens Mendelssohn zelf zijn beste kerkelijke werk en bestaat uit zeven delen. Sopraan Elise van Es zal de solistenrol op zich nemen.

Als laatste speelt het orkest een bewerking van het eerste pianokwartet van Johannes Brahms (1833 – 1897) door controversieel componist Arnold Schönberg (1874 – 1951). Terwijl Brahms zich veel vasthield aan een klassieke stijl, stond Schönberg vooraan de nieuwe Tweede Weense School, waar hij zijn atonale en seriële muziek presenteerde. Schönberg schreef zijn bewerking van Brahms’ pianokwartet in 1937. Veel van zijn ongebruikelijke ideeën zijn erin verwerkt.

Vier werken van Duitse meesters, uitgevoerd door het studentenkoor- en orkest van Krashna Musika. Kom luisteren en ontdek de pracht van deze stukken die verspreid over eeuwen hun kracht hebben behouden. En blijf nog even voor de unieke toegift!