Kindercollege: emoties en technologie (8+)

Sabine Roeser
Wetenschap voor nieuwsgierige kinderen
za 9 mrt 15:30
za 9 mrt ’19
15:30
  • za 9 mrt ’19
    15:30
    Theatercafé

Waarom draait de aarde rond? Hoe ontstaat een orkaan? Waar komt de regenboog vandaan? Waarom is gras groen? Wat doet technologie met mij in de toekomst? Dit zijn allemaal vragen waar kinderen over nadenken.

In onze universiteitsstad Delft worden er interactieve kindercolleges georganiseerd waar deze vragen worden beantwoord. In dit kindercollege gaat het over technologische ontwikkelingen en emoties, hoe werkt dit samen? Kom erachter op zaterdag 9 maart 2019.

Een professor van de TU Delft is uitgenodigd om je hier wegwijs in te maken: hoogleraar filosofie Sabine Roeser laat in haar werk en onderzoek zien dat emoties belangrijk zijn om goed na te denken over wat technologie betekent voor ons als mens. Tijdens dit kindercollege ga je met haar en andere kinderen aan de slag over dit onderwerp.

Kom ook een keer naar de kindercolleges. Iedere maand worden er aansprekende onderwerpen door wetenschappers uitgelegd in leuke en leerzame bijeenkomsten. Elke middag bestaat uit een lezing en ga je zelf aan de slag. Een kinderredactie bepaalt steeds de onderwerpen. De colleges worden georganiseerd met Stichting Klassewerk en zijn geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

Hoogleraar filosofie Sabine Roeser van de TU Delft laat in haar werk en onderzoek zien dat emoties belangrijk kunnen zijn om goed na te denken over wat technologie en technologische ontwikkeling betekent voor ons mensen. Tijdens dit kindercollege ga je met haar en andere kinderen samen nadenken en filosoferen over emoties en technologie, en natuurlijk ook zelf creatief aan de slag.


Technologische ontwikkelingen roepen vaak allerlei emoties op. Bijvoorbeeld de druk die je voelt om de nieuwste gadgets te hebben, op een bericht op social media te reageren, de zorg of je gegevens wel veilig zijn, scholieren die zich zorgen maken over het klimaat en demonstreren om volwassenen meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor een duurzame toekomst.

Naast deze negatieve emoties, voelen we ook positieve emoties zoals hoop dat een nieuwe technologie helpt de wereld veiliger en schoner te maken, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of nieuwe medische ontwikkelingen.


Mensen denken vaak dat emoties niet belangrijk zijn of ons zelfs allerlei fouten laten maken. Maar wat de emoties uit deze voorbeelden gemeenschappelijk hebben is dat ze raken aan belangrijke morele waarden zoals duurzaamheid, veiligheid, verantwoordelijkheid en eerlijkheid.