Professoren in de theaterarena: Vliegschaamte

Diverse hoogleraren
Een avond waarop niets vaststaat en van alles kan gebeuren
wo 27 mrt 20:30
wo 27 mrt ’19
20:30
  • wo 27 mrt ’19
    20:30
    Theatercafé

Voor dertig euro vliegen naar de zon? Schaam je (je niet)!? We vliegen steeds meer en ook steeds langere afstanden. Tegelijkertijd weten we dat vliegen slecht is voor het milieu. ‘Vliegschaamte’ is een nieuw woord voor het dubbele gevoel dat je én graag vliegt én je realiseert dat je daarmee het milieu schaadt. Vooralsnog zitten we er niet al te erg mee. Het aantal passagierskilometers groeit per jaar met 4,5 tot 5% en we kiezen massaal voor de goedkope prijsvechters.

In deze editie van Professoren in de Theaterarena gaan we in op de vraag: kunnen we ooit klimaatvriendelijk - en zonder schaamte - vliegen? En we leggen u een aantal heikele dilemma’s voor. Het vliegen brengt ons immers ook voorspoed, geluk en samenwerking met andere culturen.  

Onze sprekers:

  • Prof.dr. Henri Werij is decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek TU Delft. Vliegen we straks in een V? Het is tijd voor de Clear Sky Revolution. In 2018 riep hij in zijn intreerede op tot een ‘Clear Sky Revolution’: we moeten de luchtvaart verduurzamen. In zijn college legt hij de feiten bloot: hoe milieuvervuilend zijn vliegtuigen echt? Waarom is de groei van vliegverkeer de komende decennia niet te stoppen? Welke technische mogelijkheden zijn er om vliegen schoner, stiller en zuiniger te maken? En gaan we de luchtvaart daar echt duurzaam mee maken?
  • Dr. Udo Pesch, techniekfilosoof, faculteit Techniek, Bestuur en Management TU Delft. Vliegen verrijkt, maar teveel is schadelijk. Voor welke heikele dilemma’s staat u? Vliegen verrijkt ons: we leren andere culturen kennen, het brengt ons voorspoed en het maakt ons ook domweg gelukkig. Ook internationaal zijn er altijd ideologische redenen geweest om het vliegen te stimuleren. Een veel gehoorde reden waarom er bijvoorbeeld geen accijns op kerosine wordt geheven, is dat dit in VN-verband (ICAO) is afgesproken omdat reizen, andere culturen leren kennen vrede en veiligheid zouden bevorderen. Maar vliegen is schadelijk voor het milieu. En met de enorme verwachte groei van het aantal passagierskilometers zal dat alleen maar erger worden. Voor welke dilemma’s staat de mens? En u? 
  • Prof.dr. Dorothea Hilhorst is hoogleraar Ontwikkelingshulp en Wederopbouw van het International Institute of Social Studies, Erasmus Universiteit. En hoe zit het met werkgerelateerd vliegen? Voor Dorothea Hilhorst van de EUR kwam het omslagpunt toen ze ontdekte dat ze maar liefst vijf jaar vegetarisch zou moeten eten om één intercontinentale vlucht te compenseren. Samen met 22 andere wetenschappers roept ze wetenschappers van alle Nederlandse universiteiten op minder te vliegen. 1150 onderzoekers tekenden de brief al die in maart wordt aangeboden aan de bestuurders van de universiteiten. “Ik wil mijn kinderen in de ogen kunnen kijken”.


'Professoren in de theaterarena' maken wij in nauwe samenwerking met de TU Delft. Het programma is tevens onderdeel van Betabalie Delft.

Moderator: René M. Broeders