Liefde en moord in de moeder aller opera’s

Carmen

Tania Kross
do 21
maart
  • do 21 mrt 2019
    20:15
    Rabozaal
    uitverkocht

Met veel succes liet Tania Kross haar droom in vervulling gaan; een speciaal voor haar bewerkte versie van haar lievelingsopera ‘Carmen’. En weet ze haar publiek mee te slepen in dit liefdesverhaal vol passie en verraad. Het meesterwerk van Georges Bizet met alle bekende aria’s en melodieën blijkt in een fris, modern jasje nog altijd onze gemoederen behoorlijk bezig te kunnen houden.

De titelrol is Tania op het lijf geschreven: zij maakt van Carmen een vurige en krachtige, zelfstandige vrouw. Zoals Tania zegt: ‘ik bepaal waar ik naar toe ga, ík bepaal op wie ik verliefd word, ík bepaal wie ik ben’.

Arrangeur Thijs Borsten combineerde de schitterende muziek van Bizet met invloeden van de flamenco, de vurige dans uit de zuidelijke provincies van Spanje waar het verhaal van Carmen zich afspeelt, en maakte zo een sprankelende, eigentijdse versie van Tania’s lievelingsstuk.

Tania Kross wordt bijgestaan door de Nederlandse sopraan Francis van Broekhuizen in de rol van Micaëla en tenor Charles Hens als Don Jose. We zien Carlos Denia, een van de beste flamenco-zangers van Spanje, als toreador Escamillio.
 

de Volkskrant ****:
“Tania Kross geeft ‘Carmen’ terug aan de mensen en vertaalt de opera naar het hier en nu
Daar staat ze dan, op haar stilettohakken en in een leren jack, die explosieve cocktail van vrouwelijke verleidingskracht en stoere onafhankelijkheid.”
 

Met uitzonderlijk veel succes liet Tania Kross haar jeugddroom in vervulling gaan: een speciaal voor haar
bewerkte versie van haar lievelingsopera Carmen. De voorstelling kreeg prachtige recensies en vond
overal veel bijval. De Volkskrant kopte zelfs: “Tania Kross geeft Carmen terug aan de mensen.” Hoe dit als
publiek werd ontvangen vertellen Mike en Willem. Zij bezochten Carmen al meerdere malen.

Willem: “Onze ervaring is gewoon geweldig. Het is een manier om je kennis te laten maken met klassieke
muziek en leuk dat de flamenco hierin verweven wordt. Door de inleiding begin je al met een glimlach
aan het stuk. We gaan in februari voor de derde keer. Het verveelt niet.”

Mike: “Het is heel toegankelijk voor iemand die niet veel met klassiek heeft. Vooral de humor erin, maakt
het wat luchtiger. Door deze wat minder serieuze operaversie, zou ik ook de volledige versie wel willen
zien. Het is een echte aanrader. Tania weet bepaalde snaren te raken, dat is heel bijzonder.”

Credits

muziek: Georges Bizet | zang en spel: Tania Kross (Carmen), Carlos Denia (Escamillo), Francis van Broekhuizen (Micaëla) en Charles Hens (Don José) | muzikale leiding en arrangementen: Thijs Borsten | flamencogitaar: Arturo Ramón | flamencozang: Erminia Fernandez Cordoba | flamencodans: Irene Alvarez | flamencopercussie: Claudio Spieler | contrabas: Jasper Somsen | viool: Melissa Ussery | blaasinstrumenten: Werner Janssen | piano: Ernst Munneke en Jan-Paul Grijpink

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie