Professoren in de theaterarena met o.a. Alan Hanjalic en Rebekah Tromble

Kan uw ‘like’ op Facebook de samenleving ontwrichten?
Een avond waarop niets vasstaat en van alles kan gebeuren
di 15 jan 20:30
di 15 jan ’19
20:30
  • di 15 jan ’19
    20:30
    Theatercafé

Alan Hanjalic, Rebekah Tromble, Wouter van Noort en Haye Hazenberg in een nieuwe editie van 'Professoren in de theaterarena!

Online informatie zoeken doen we massaal via Google, we sharen en liken van alles op sociale media, waarna algoritmes ons meer van hetzelfde aanbieden. Online lijken we te leven in filterbubbels en echokamers. Critici waarschuwen voor de gevaren van deze nieuwe verzuiling. Het zou leiden tot polarisatie in de samenleving. Of zelfs de democratie ontwrichten door manipulatie van verkiezingen, zoals gebeurde bij Cambridge Analytica en Facebook. Inmiddels moet ook zoekmachine Google zich verantwoorden voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Maar er zijn ook onderzoekers die zeggen dat het allemaal wel meevalt.

Stap uit uw filterbubbel voor een avond over de kansen en gevaren van algoritmen en de positie van technologiereuzen, maar ook over online verkiezingscampagnes en hoe Twitter kan checken of de tweeps zich op het platform wel netjes gedragen.

Sprekers:

  • Alan Hanjalic, hoogleraar Intelligent Systems, faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, TU Delft
  • Rebekah Tromble, universitair docent en onderzoeker Institute for Politicial Science, Universiteit Leiden
  • Haye Hazenberg, postdoc onderzoeker Techniek, Bestuur en Management, TU Delft
  • Wouter van Noort, technologieredacteur NRC Handelsblad

 De presentatie is in handen van René M. Broeders.

Meer over onze sprekers:

Alan Hanjalic richt zich in zijn onderzoek op de verbetering van toegang tot informatie die is opgeslagen in grootschalige, online multimedia databestanden via zoekmechanismen en aanbevelingen. In zijn mini-college gaat hij in op de technologie die bij de grote technologiebedrijven als Google en Facebook heeft geleid tot filterbubbels én een visie op de nieuwe generatie van aanbevelingssystemen die het perspectief van de gebruikers juist verbreden.

Rebekah Tromble geeft les en doet onder meer onderzoek op het gebied van media en politiek en ethische kwesties rond digitale onderzoeksmethoden. Ze is oprichter van het Data in Democracy Initiative aan de universiteit van Leiden, gericht op het promoten van verantwoordelijk en ethisch gebruik van data en technologie. In opdracht van Twitter leidt Tromble een onderzoeksteam van 6 onderzoekers die het platform helpen om de kwaliteit van de gesprekken op Twitter te kunnen beoordelen.

Haye Hazenberg onderzoekt de relatie tussen ethiek en techniek. Hij publiceerde onlangs met een aantal collega’s een wetenschappelijk onderzoek over de invloed van digitale middelen, zoals YouTube en Twitter op de parlementaire democratie in Nederland.

Journalist Wouter van Noort is technologieredacteur bij NRC, waar hij met name artikelen schrijft over hoe technologie ons leven verandert. Daarnaast treedt hij regelmatig op bij NPO programma’s op radio en tv als technologiecommentator. Zo is hij vaste commentator bij Een Vandaag, maar we kunnen hem ook tegenkomen bij De Wereld Draait Door of RTL Late Night. Van Noort is bovendien de oprichter van Future Affairs, een wekelijkse nieuwsbrief over onze technologische toekomst, onderdeel van NRC.

Al een tijdje een succesnummer in onze programmering. ‘Professoren in de theaterarena’ zit bovenop thema’s die ertoe doen. Actuele onderwerpen worden van verschillende kanten belicht, vanuit de harde wetenschap en/of maatschappelijke en ethische kant. Drie spraakmakende hoogleraren geven in een intieme setting een mini-college en gaan vervolgens met elkaar en het publiek in debat.

Houd voor de line/up deze website in de gaten.´Professoren in de theaterarena´ maken wij in nauwe samenwerking met de TU Delft. Het programma is tevens onderdeel van Betabalie Delft.

Programma

Programma:
20:15 Zaal open
20:30 Introductie welkom door moderator René M. Broeders
20:35 Mini-college Alan Hanjalic, hoogleraar MultiMedia Computing Group, TU Delft
20:50 Gelegenheid vragen te stellen
21:00 Mini-college Rebekah Tromble, universitair docent en onderzoeker Politieke Communicatie, Universiteit Leiden (Engelstalig)
21:15 Gelegenheid vragen te stellen
21:30 Korte pauze
21:50 Welkom terug
21:55 Korte presentatie Haye Hazenberg, postdoc onderzoeker Techniek, Bestuur en Management, TU Delft
22.00: Paneldiscussie en debat met alle sprekers en met techredacteur NRC Handelsblad Wouter van Noort
22:30 Einde