ScienceBattle
Diverse wetenschappers
Alle antwoorden op niet gestelde vragen
do 29 nov
20:30
do 29 nov ’18
20:30
-
do 29 nov ’1820:30Theatercafé
De ScienceBattle heeft een jury nodig, het publiek speelt bij deze jurering de grootste rol. De promovendi worden één voor één voorgesteld, waarbij je een korte inkijk in het dagelijkse onderzoeksleven van de wetenschapper krijgt. Daarna vertellen ze in 10 minuten hun verhaal. Boeiend. Verrassend. Docerend. Onthullend. Maar nooit in Abacradabra, nee, altijd in gewone mensentaal.
Met dit keer:
- Weet jij nog hoe je ooit leerde praten? Dat is precies waar taalwetenschapper Sybren Spit (Universiteit van Amsterdam) onderzoek naar doet. Hij werkt daarvoor met kleuters en weet inmiddels dat kinderen doorhebben hoe ze taal leren, zonder dat ze de grammaticaregels al kennen.
- Met aderverkalking krijgt iedereen te maken, maar het hoeft niet erg te zijn. Het wordt pas vervelend als er een bloedpropje los komt: hierdoor kun je een hartaanval of een beroerte krijgen. Om dat te voorkomen onderzoekt Eric Meester (Erasmus MC) hoe hij een opkomende verdikking in de aderen kan zien aankomen om er op tijd bij te zijn.
- Wanneer weet je dat je onderzoek overtuigend genoeg is? Denk bijvoorbeeld aan een medicijn dat op de markt komt. Daar gaan natuurlijk heel veel experimenten aan vooraf, maar wanneer weet je ook zeker dat de resultaten die eruit komen kloppend zijn? Judith ter Schure (CWI) bekijkt dit met statistiek en laat zien dat toeval echt bestaat.
- Stel dat je een hartafwijking hebt en dat je een bepaald medicijn wilt testen wat daar tegen zou kunnen helpen. Daar is een enorm lang en duur traject voor nodig en de uitkomsten van zo'n onderzoek zijn voor een grote gemiddelde groep van toepassing, niet voor jouw specifieke hartafwijking. Berend van Meer (Leids Universitair Medisch Centrum) kweekt stamcellen in een schaaltje en ontwikkelt daaruit jouw eigen hartcellen. Hij voegt aan dat miniorgaan een (nieuw) medicijn toe en kan zo precies zien hoe jouw hart erop zou reageren. "Organ on a chip" heet het, klinkt futuristisch, maar is dichterbij dan ooit.