Wereldfilosofie uit China

Het Filosofisch Cafe
ma 15 nov 20:30
ma 15 nov ’21
20:30
  • ma 15 nov ’21
    20:30
    Theatercafé

De twee grootste en meest invloedrijke filosofische stromingen uit China zijn het taoïsme en confucianisme. Ze ontstonden ongeveer gelijktijdig een paar eeuwen voor onze jaartelling, en hebben nog altijd veel invloed op het denken over het leven in China.

Hoewel we de termen misschien wel kennen, rekenen we de denkers hiervan in het Westen niet tot de klassieke filosofen. En dat terwijl ieder dagelijks ritueel in China, van eten tot aan sport, van familiebezoeken tot aan natuurwandelingen, beïnvloed wordt door deze denkwijzen. Hoog tijd om onze kennis te verbreden?

In dit Filosofisch Café, dat onderdeel is van een serie over wereldfilosofie georganiseerd door Studium Generale TU Delft, kijken we met verschillende sprekers naar de twee stromingen uit de Chinese filosofie.

Met poëzievoordrachten en een Qigongworkshop. 

Sprekers:

Dr. Michel Dijkstra, filosoof en publicist, Internationale School voor Wijsbegeerte.
Ga Fung Chong, sinoloog en docent interne Chinese kunsten.
Jeanne Boden, sinologe en kunstenaar.

Global Philosophies lezingenserie

Wie ben ik? Wat is een goed leven? En hoe bouw je een rechtvaardige samenleving? Filosofie stelt de grote vragen van het leven, maar de antwoorden lopen natuurlijk uiteen. In het Westen halen ze andere denkers en theorieen aan dan in het Oosten of Zuiden. Wat is er buiten Plato en Nietzsche? Studium Generale neemt je mee langs een reeks verschillende filosofische tradities uit China, India, Afrika, en de Amerika’s. Een kennismaking met andere manieren van denken, maar ook met geloven, zien, en voelen door middel van filosofie, poëzie, theater, muziek en andere kunstvormen.

Bezoek ons met een coronatoegangsbewijs

Om voorstellingen in Theater de Veste te bezoeken heb je een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Dit is een negatieve testuitslag (testbewijs), of een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Lees meer...

Coronamaatregelen

We volgen de actuele richtlijnen en verplichtingen van onze branche-organisatie en de rijksoverheid. Voor een prettig en veilig verloop, zijn de voorstellingen tot 1 januari 2022 ongeplaceerd. Je krijgt direct voorafgaand aan de voorstelling een plaats van ons toegewezen. Mocht een voorstelling vanwege coronamaatregelen onverhoopt niet gespeeld kunnen worden, dan ontvang je je aankoopbedrag van je tickets retour.

In Theater de Veste zorgt het luchtbehandelingssysteem voor optimale ventilatie en is de luchtverversing conform de bestaande eisen uit het bouwbesluit en de geldende landelijke richtlijnen van de rijksoverheid.