Van wie is de natuur?

Het Filosofisch Café
ma 14 nov 20:30
ma 14 nov ’22
20:30
  • ma 14 nov ’22
    20:30
    Theatercafé

De mens is de baas der dingen, aldus de mens. Deze houding leidt al eeuwen tot intensieve bemoeienis in natuurlijke gebieden voor menselijk gewin. Maar die plek op de apenrots is in de huidige tijd van vervuiling en klimaatverandering niet langer houdbaar. De invloed van mens op planeet is vandaag de dag zo groot dat die voor talloze natuurlijke systemen negatief uitpakt. Hoog tijd voor een avondje relatietherapie.

In dit Filosofisch Café gaan we met verschillende denkers op zoek naar een nieuwe verhouding tussen mens en natuur. Wat is ‘natuur’ precies? Waar, tussen technologisch vernuft en ongerepte wildernis, staat dan de mens? En wat gebeurt er als die zich eens afzijdig houdt?

Met o.a. promoverend filosoof en onderzoeker Julia Rijssenbeek (WUR).

Julia Rijssenbeek is als PhD kandidaat verbonden aan de Wageningen University & Research (WUR) en houdt zich bezig met ethische kwesties rond technologie. Voedsel, medicijnen en energie kunnen in de toekomst wellicht geproduceerd worden door micro-organismen. Deze nieuwe methode neemt bestaande ideeën en waarden over mens, dier en techniek behoorlijk op de schop. Julia onderzoekt de filosofische betekenis van deze ontwikkelingen.

Daarnaast werkt Julia als onderzoeker bij FreedomLab Thinktank, een platform waar jonge onderzoekers politieke, technologische en culturele veranderingen proberen te begrijpen.

Een programma van Studium Generale TU Delft en Theater de Veste. Vanuit de filosofie duiden we, op een laagdrempelige manier, maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen.