BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren

BOG. & Het Zuidelijk Toneel
"Het is grappig, prachtig van taal, waanzinnig vormgegeven en vooral loepzuiver gespeeld. Ga dit zien!"
wo 24 mei 20:15 - 21:15
wo 24 mei ’23
20:15 - 21:15
  • wo 24 mei ’23
    20:15 - 21:15
    Theaterzaal
    Geweest

Wij zijn enthousiast over het collectief theatermakers BOG. dat wezenlijke thema’s beetpakt uit het leven van ieder mens. Dit doen ze met filosofische, talige, muzikale voorstel­lingen. Maak je op voor compromisloos, eigenzinnig en open theater. 

Eerder was bij ons ‘Under Pressure’ te zien, waar­over NRC schreef: “Momenten van grote schoonheid”. Dat maakt nieuwsgierig naar 'BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren'.

Vier dertigers proberen in BOG.2 het gehele leven te herstructureren. Ze zoomen voor een tweede keer uit op de complexe veelheid van het bestaan, in de hoop dat het grotere geheel duidelijk wordt. Een beetje zoals wanneer je vanuit een opstijgend vliegtuig de chaotische structuren van de stad herkent.

BOG maakt het tweede deel van hun levenswerk over het leven. Een voorstelling die net als het leven nooit echt af kan zijn. Ze namen zich voor deze voorstelling elke tien jaar opnieuw te maken, totdat de laatste van hen de laatste adem zou uitblazen.

Je hoeft geen kennis van BOG. 1 te hebben om BOG. 2 te kunnen zien.

Theaterregisseur Erik Whien over BOG.2:

"BOG. 2 is op alle fronten een fantastische voorstelling. Tien jaar geleden leerde ik deze makers kennen (ik deed toen de eindregie bij hun eerste voorstelling BOG. 1) en onlangs zag ik dus dit ‘vervolg’. Een genadeloos eerlijke voorstelling die de balans opmaakt van waar zij nu met z’n vieren zijn. Het leven heeft ze getekend. Ze vertellen over kinderen krijgen, ouders verliezen, relaties die voorbij gaan. En toch zie je vier mensen die er in het leven alleen maar op vooruit zijn gegaan. Het is grappig, prachtig van taal, waanzinnig vormgegeven en vooral loepzuiver gespeeld. Ga dit zien!"

Pers quotes

  • de Volkskrant ★★★★☆ - "In  Bog 2  staat leven in het moment centraal, wat de theatermakers ook demonstreren door op een haast meditatieve wijze gezamenlijk te ademen ‘tot in je voeten’. Op enkele van zulke momenten na is er weinig samenspel, vaak kijken ze van een afstand wat weemoedig naar degene die aan het woord is. Maar door hun vindingrijke taal die meteen tot de verbeelding spreekt (...) en een collectieve blik die gefascineerd naar de soms absurde realiteit van het leven kijkt, hindert het niet dat er geen conflict plaatsvindt." Ela Çolak
  • NRC ★★★☆☆ - "Door de montage van de tekst komt het contrast tussen het alledaagse en het levensbepalende optimaal tot zijn recht. De geboorte van een baby wordt opgevolgd door een scène waarin een lichaam wordt gewassen – maar dat blijkt het lichaam van een overleden vader te zijn. Een scène over de ervaring van fietsen in de stad mondt uiteindelijk in de miskraam uit." Marijn Lems

Doneer je ervaringen 

Voor het maken van elke voorstelling verzamelt BOG. ervaringen van verschillende mensen om zo het eigen perspectief te overstijgen en een bredere blik op het menszijn te bieden. Tien jaar geleden stuurden vijftig mensen brieven over schakelmomenten in hun leven. Inmiddels heeft BOG. een ledenbestand van ruim 400 mensen. Voor BOG.2 beantwoorden zij vragen, bijvoorbeeld over wat er verandert en wat zich herhaalt in hun leven. Meld je aan voor het ledenbestand van BOG. of beantwoord als niet-lid deze vragen voor BOG.2 door dit formulier in te vullen.

Kaleidos

Deze voorstelling is onderdeel van de Kaleidos avond in Theater de Veste. Ga op ontdekkingstocht in een doolhof dat je gaat inspireren. Met deze performance als start van de avond, met een aanvullende programmering, die van Theater de Veste een club, een museum, een speeltuin, maar vooral een plek waar alles samen komt maakt. Ga ervan uit dat je op een plek terecht komt waar je van tevoren niet precies weet wat je gaat meemaken. En als het goed gelukt is, dan weet je dat achteraf nog steeds niet precies.

[toegangsprijs inclusief drankje]

Over BOG.

BOG. is de collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen, dramaturg Roos Euwe en zakelijk leider Anne Baltus.
BOG. maakt filosofische, talige, muzikale voorstellingen over wezenlijke thema’s uit het leven van ieder mens. Sinds de eerste voorstelling BOG. een poging het leven te herstructureren (2013) maken we werk over alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken. Over thema’s waar ieder mens in het dagelijks leven mee te maken krijgt: het gehele leven, de mening, geloof, tijd en beweging, het verschil tussen volwassenen en kinderen, existentiële eenzaamheid, rouw, taal, identiteit.

Vanuit de overtuiging dat we moeten zoeken naar wat ons als mensen bindt zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen, maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens anno nu.