BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren

BOG. & Het Zuidelijk Toneel
wo 24 mei 20:15
wo 24 mei ’23
20:15
  • wo 24 mei ’23
    20:15
    Theaterzaal

Wij zijn enthousiast over het collectief theatermakers BOG. dat wezenlijke thema’s beetpakt uit het leven van ieder mens. Dit doen ze met filosofische, talige, muzikale voorstel­lingen. Maak je op voor compromisloos, eigenzinnig en open theater. 

Eerder was bij ons ‘Under Pressure’ te zien, waar­over NRC schreef: “Momenten van grote schoonheid”. Dat maakt nieuwsgierig naar 'BOG.2 een nieuwe poging het leven te herstructureren'.

Tien jaar geleden maakten Lisa Verbelen, Sanne Vanderbruggen, Judith de Joode en Benjamin Moen de voorstelling BOG. Een poging het leven te herstructureren. Een voorstelling waarin ze het gehele leven en al haar vertakkingen probeerden te vatten en de voorstelling die de groep haar naam gaf. 

In 2013 deden ze, als vier twintigers, vanuit een gedeeld verlangen naar overzicht een eerste poging om in één voorstelling het gehele leven te herstructureren. Van geboren worden tot sterven, van zelf je eerste huisdier begraven tot vanachter het raam je kleinkinderen uitzwaaien. De voorstelling ging in première en voor even leek het klaar, maar direct daarna begon het te knagen. Dit was slechts één manier om dit leven te vatten. Om werkelijk iets te vangen van dat ding wat wij ons ‘leven’ noemen, namen ze een radicale keuze. BOG. besloot om elke tien jaar een nieuwe voorstelling te maken, iedere tien jaar een nieuwe poging te doen, totdat de laatste van hen de laatste adem zou uitblazen. 

In 2023 is het zover. Exact tien jaar na hun debuut presenteert BOG. het tweede deel van hun levenswerk over het leven. In een veranderde wereld, met verouderde lijven, geboren kinderen, gestorven familieleden en gekantelde perspectieven doen vier dertigers een nieuwe poging het leven te herstructureren. Het verlangen naar overzicht verdween en de wil om transformaties in kaart te brengen diende zich aan. In een muzikale, talige voorstelling verliest BOG. zich in de veelheid van het bestaan en zoekt zij naar nieuwe structuren in dit altijd veranderende leven.

Je hoeft geen kennis van BOG. 1 te hebben om BOG. 2 te kunnen zien.

Doneer je ervaringen 

Voor het maken van elke voorstelling verzamelt BOG. ervaringen van verschillende mensen om zo het eigen perspectief te overstijgen en een bredere blik op het menszijn te bieden. Tien jaar geleden stuurden vijftig mensen brieven over schakelmomenten in hun leven. Inmiddels heeft BOG. een ledenbestand van ruim 400 mensen. Voor BOG.2 beantwoorden zij vragen, bijvoorbeeld over wat er verandert en wat zich herhaalt in hun leven. Meld je aan voor het ledenbestand van BOG. of beantwoord als niet-lid deze vragen voor BOG.2 door dit formulier in te vullen.

 

Kaleidos

Deze voorstelling is onderdeel van de Kaleidos avond in Theater de Veste. Ga op ontdekkingstocht in een doolhof dat je gaat inspireren. Met deze performance als start van de avond, met een aanvullende programmering, die van Theater de Veste een club, een museum, een speeltuin, maar vooral een plek waar alles samen komt maakt. Ga ervan uit dat je op een plek terecht komt waar je van tevoren niet precies weet wat je gaat meemaken. En als het goed gelukt is, dan weet je dat achteraf nog steeds niet precies.

[toegangsprijs inclusief drankje]

Over BOG.

BOG. is de collectie van theatermakers Judith de Joode, Benjamin Moen, Sanne Vanderbruggen en Lisa Verbelen, dramaturg Roos Euwe en zakelijk leider Anne Baltus.
BOG. maakt filosofische, talige, muzikale voorstellingen over wezenlijke thema’s uit het leven van ieder mens. Sinds de eerste voorstelling BOG. een poging het leven te herstructureren (2013) maken we werk over alles waar de mens vat op tracht te krijgen maar te groot is om vast te pakken. Over thema’s waar ieder mens in het dagelijks leven mee te maken krijgt: het gehele leven, de mening, geloof, tijd en beweging, het verschil tussen volwassenen en kinderen, existentiële eenzaamheid, rouw, taal, identiteit.

Vanuit de overtuiging dat we moeten zoeken naar wat ons als mensen bindt zonder de waarde van het verschil uit het oog te verliezen, maakt BOG. compromisloos, eigenzinnig en open theater voor de zoekende mens anno nu.