Les Adu

De Gliphoeve

Orkater & het Bijlmer Parktheater
Voorafgaand gratis inleiding
vr 2 dec 20:15 - 21:45
vr 2 dec ’22
20:15 - 21:45
  • vr 2 dec ’22
    20:15 - 21:45
    Theaterzaal
    Geweest

'De Gliphoeve' is een familiegeschiedenis over actuele thema’s als woningnood, integratie en de kracht van saamhorigheid. De voorstelling werd vorig jaar door pers en de theaterjury bekroond tot één van de beste voorstellingen van het seizoen!

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. “Wie gaat weg en wie blijft hier” is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan, vader Stanley blijft voorlopig in Suriname. 

Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Ze krijgen geen warm welkom. Niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen. Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door Surinaamse activisten. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Men vindt er ook warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

“Een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.” NRC ✮✮✮✮

“Een warmbloedige ode aan liefde en hoop, tegen de klippen op.” de Volkskrant ✮✮✮✮

'De Gliphoeve' is na 'Woiski vs. Woiski' het tweede deel van de muzikale trilogie van Orkater en het Bijlmerparktheater over de komst van Surinamers in Nederland. Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken. 

Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

Geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival

'De Gliphoeve' werd in 2021 officieel geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival en Dionne Verwey werd genomineerd voor een Colombina, de toneelprijs voor de beste vrouwelijke bijdragende rol.

Uit het juryrapport van de Nederlandse Toneeljury: “Verwey toont zich een indrukwekkend veelzijdig actrice in deze coming of age. Haar gedrevenheid, overgave en spelplezier doen smaken naar meer”.

Uit het juryrapport: ”Mede door de grote rol van de verrassende muziek, die de toeschouwer op aanstekelijke wijze meeneemt in het verhaal, vinden de spelers een fijne balans tussen verdriet en humor. Op die manier vliegen ze thema’s aan die in het dagelijks moeilijk te bespreken zijn. Boven alles is De Gliphoeve een gulle viering van saamhorigheid.”


[toegangsprijs inclusief drankje]

Gratis inleiding op de voorstelling om 19.15 uur.

Onderdeel van:
De Toneelclub

Gratis inleiding

Je bent van harte welkom bij de gratis inleiding om 19.15 uur. De inleiding wordt gegeven door Maarten van Hinte. Maarten is dramaturg en schrijver van De Gliphoeve en werkte ook mee aan de voorloper Woiski vs. Woiski. Hij is oprichter van internationaal multidisciplinair urban productiehuis RIGHTABOUTNOW INC., waarmee hij dit seizoen te zien was met de voorstelling Queen of Disco. Eerder maakte hij voor Nationaal Theater een toneelbewerking van Tori, het bekroonde kinderboek van Brian Elstak. Met het libretto voor Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde maakte hij zijn debuut als librettist van een opera.

Credits

Regie: Geert Lageveen. Tekst: Bodil de la Parra, Maarten van Hinte en Geert Lageveen. Spel: Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey en Gery Mendes. Muzikale leiding: Gery Mendes. Muziek: Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen en Franklin Caesar Breeveld. Choreografie: Dionne Verwey. Dramaturgie: Maarten van Hinte. Decor: Ruben Wijnstok. Kostuums: Arien de Vries. Regieassistentie: Priscilla Vaudelle. Lichtontwerp: Stefan Dijkman. Geluidsontwerp: Robert van Delft.