Ballet Bubbles

Junior Company | Het Nationale Ballet
Met premières van Nederlandse choreografen
zo 5 feb 15:00
zo 5 feb ’23
15:00
  • zo 5 feb ’23
    15:00
    Theaterzaal

Talenten van over de hele wereld auditeren jaarlijks voor een felbegeerde plaats in de Junior Company. Dat de groep een belangrijke opstap naar een succesvolle professionele carrière kan zijn, blijkt alleen al uit het feit dat nu al meer dan veertig procent van Het Nationale Ballet uit voormalige Junior Company-dansers bestaat, onder wie momenteel maar liefst twee eerste en vijf tweede solisten.

Internationale furore

De Junior Company-dansers werken regelmatig mee aan producties van het ‘grote’ gezelschap, maar oogsten vooral ook veel lof met hun eigen tourneeprogramma’s. Daarin vertolken ze ditmaal onder meer nieuwe werken van de jonge Nederlandse choreografen Wubkje Kuindersma en Joshua Junker. Kuindersma, momenteel als Young Creative Associate aan Het Nationale Ballet verbonden, creëerde eerder al Mesmer en Mångata voor de junioren. Met haar mannenduet Two and Only voor Marijn Rademaker en – voormalig Junior Company-danser – Timothy van Poucke maakte ze internationaal furore.  

Nederlands debuut

Joshua Junker, opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en The Royal Ballet School in Londen, danst sinds 2018 bij The Royal Ballet. Hij creëerde er de afgelopen jaren diverse veelbelovende werken voor het choreografieproject Draft Works, de Britse equivalent van New Moves. De Nijmegenaar, die in 'Ballet Bubbles' zijn Nederlandse choreografiedebuut maakt, heeft al diverse prijzen op zijn naam staan, waaronder de Piket Kunstprijs en de Ursula Moreton Choreographic Award. 

Credits:

Pas de quatre - 'The Sleeping Beauty'
Choreografie: Sir Peter Wright
Muziek: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Wereldpremière 'Nosotros'
Choreografie: Wubkje Kuindersma
Muziek: Johann Sebastian Bach

Wereldpremière 'Remembrance'
Choreografie: Joshua Junker

'Blink'
Choreografie: Juanjo Arqués
Muziek: Max Richter

Wereldpremière 'Promise'
Choreografie: Sedrig Verwoert