Een Meeuw

Toneelgroep Maastricht
vr 13 mei 20:15
vr 13 mei ’22
20:15
  • vr 13 mei ’22
    20:15
    Theaterzaal

Toneelgroep Maastricht is een zeer geliefd gezelschap in Delft en won voor ‘Noem het maar liefde’ onze toneelprijs De Delftse Kijker. Prijswinnende schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en regisseur Michel Sluysmans zetten na de hitvoorstellingen ‘Noem het maar liefde’ en ‘Peachez’ hun succesvolle samenwerking voort in een vernieuwde en sprankelende versie van één van de bekendste stukken uit de toneelliteratuur: Anton Tsjechovs ‘De Meeuw’. 

Wendell Jaspers en Thijs Römer spelen de hoofdrollen in deze ernstige komedie over onvervulde verlangens, getroebleerde familiebanden, opvlammende generatieconflicten, de immer doortikkende tijd en vooral: heel veel liefdesverdriet. De rest van de cast bestaat uit Jouman Fattal, Tarik Moree, Esther Scheldwacht, Dries Vanhegen, Tim Helderman en Emma Buysse.

Een meeuw speelt zich af in een theaterfamilie. Moeder Arkadina (Jaspers) staat als actrice aan de top van haar roem, maar voelt de hete adem van de jongere generatie in haar nek. Ze heeft een relatie met de sterschrijver Trigorin (Römer), wiens talent kleiner is dan zijn bekendheid doet vermoeden. Arkadina’s zoon Kostja droomt van een carrière als toneelschrijver, zijn vriendinnetje Nina wil actrice worden. Alle personages hopen op een mooier leven. Vergeefs. Want dromen van een ander leven is altijd mooier dan dat leven zelf.

Een feest van mislukkingen 

Na de succesvoorstellingen 'Noem het maar liefde' en 'Peachez' (beide in 2019) brengen Pfeijffer en Sluysmans in 2022 met 'Een meeuw' een moderne interpretatie van één van de bekendste toneelklassiekers. 'Een meeuw' wordt een tragikomisch gevecht met de zinloosheid van het bestaan. Een feest van mislukkingen, bevolkt door personages die spijt hebben van het verleden, dromen van de toekomst, maar vergeten te leven in het nu. Smachtende zielen die het geluk net niet binnen handbereik hebben. Het kan niet anders dan dat het publiek zich hierin zal herkennen.

Uit de pers:

  • De Volkskrant: 'Een duizelingwekkend spiegelpaleis.' ★★★★★
  • NRC: 'prachtige portretten van medemenselijkheid' ★★★★
  • De Limburger: ‘Acteerprestaties zijn zonder meer indrukwekkend’ ★★★★ 
  • rouw: ‘Regisseur Sluysmans brengt vaart en humor in het stuk’ ★★★★
  • Scènes: 'Droste-effect verleent Tsjechov aangename lichtheid' ★★★★
  • De Telegraaf:  'sterk spelersensemble' ★★★★
  • Theaterkrant: ‘Volop theatergenot’

[toegangsprijs inclusief drankje]

Kom vooraf gezellig bij ons eten en krijg meteen achtergrondinformatie bij de voorstelling. Van harte welkom!

Om deze toneelavond fijn te beginnen serveren we een lekkere en kleurrijke maaltijd. We werken hiervoor samen met onze cateraar Rode Rozen & Tortilla’s. Zij staan garant voor eerlijk en puur eten, een combinatie van de Mediterrane en Oosterse keuken, in een sfeervolle omgeving en mooi gedekte tafels, want het oog wil ook wat.

Tijdens het eten krijg je meer uitleg over de voorstelling, dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door een gesprek met de dramaturg of één van de acteurs of we gaan met een expert dieper in op de thematiek van de voorstelling.

Shared dining

We beginnen de avond met een smakelijke soep waar verschillende werelden samenkomen. De lange tafels waaraan je zit staan vervolgens vol met de meest heerlijke gerechten. Als smaakmaker hebben we een leuke introductie op de voorstelling die je gaat zien. We eindigen het programma met een goede kop koffie/thee. Al met al een fijne eerste akte van deze mooie toneelavond waarbij we hopen dat dit diner, anders dan in de voorstelling, niet uit de hand zal lopen ;).

Kosten van dit voorprogramma incl. inleiding, diner en koffie/thee na afloop € 27,50 (excl. overige drankjes)

Dit programma is mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van de Rabobank.