Via Kanana

Via Katlehong | Gregory Maqoma
Een bruisende boodschap van hoop in een mix van hedendaagse dans
do 26 mrt 20:15 - 21:15
do 26 mrt ’20
20:15 - 21:15
  • do 26 mrt ’20
    20:15 - 21:15
    Theaterzaal

De verpletterende voorstelling ‘Via Kanana’ van Via Katlehong en Gregory Maqoma dat gaat over de nasleep van de strijd tegen apartheid, wordt door de excellente dansers in Zuid-Afrikaanse dansstijl op een energieke manier vertelt. De Theaterkrant beloonde de voorstelling met 5 sterren en noemde het “een verpletterende voorstelling, extreem dynamisch, intens, met een geweldig stuwend ritme.” (Theaterkrant ★★★★★)

De Zuid-Afrikaanse dans Pantsula, een populaire en energieke street dance, vergelijkbaar met de Amerikaanse hiphop, ontstond tijdens het Apartheidsregime om zo in het geheim te kunnen communiceren. Opstandig en virtuoos reproduceren de dansers van Via Katlehong de gebaren van de anti-apartheid op krachtige muziek. De titel, ‘Via Kanana’ betekent het beloofde land dat men niet kreeg. Ondanks deze zware boodschap, brengt de dans mensen bij elkaar en vertelt de dansgroep op zowel een vrolijke als wrange manier het verhaal van de bevolking van Zuid-Afrika. De essentie van de voorstelling is een boodschap van hoop voor Zuid-Afrika. Ja, het zijn moeilijke tijden, maar mensen slagen er samen toch in te overleven.

  • De Volkskrant ★★★★: “Beweeglijke, speelse acrobatiek, […] de hiphop van Zuid-Afrika”
  • The Theatre Times: “It is an inspiring piece of dance with a powerful message, […] their feet, hands, torsos, faces, voices, and eyes tell an urgent story better than most words ever could.”

"It is an inspiring piece of dance with a powerful message" The Theatre Times

Onderdeel van

Als iemand die hoop voor de toekomst kan vertolken, dan zijn het wel de dansers van Via Katlehong. Wie hen eerder op Julidans festival in Amsterdam zag, zal zich hun ongelofelijke energie en kunde op het podium herinneren. De dansgroep werd opgericht in de township Katlehong in Johannesburg, waar hevig gevochten werd tijdens de anti-apartheidsprotesten, om de jongeren van de straat te houden. Daar komt ook Maqoma zelf vandaan, die uitgroeide tot een van de bekendste Zuid-Afrikaanse choreografen, vele prijzen kreeg en overal ter wereld te zien is, ook en eerder op Julidans (met o.a. Exit en Beautiful Me).