Winnaar Louis d’Or 2018, met 5 sterren bekroonde monoloog

PARA

Bruno Vanden Broecke I KVS
25 sep
20:15

“Toptheater dat als een ‘splinterkogel’ ontploft in je geweten” schreef Knack en terecht won Bruno Vanden Broecke de Louis d’Or 2018 (prijs voor beste mannelijke hoofdrol) en werd de voorstelling geselecteerd voor het Theaterfestival in Nederland en België.

Negen jaar na hun internationaal bejubelde theaterhit 'Missie' brengen auteur David Van Reybrouck, acteur en theatermaker Bruno Vanden Broecke de voorstelling 'PARA'.

 

In ‘PARA’ kruipt Vanden Broecke in de huid van Nico Staelens, een Belgische paramilitair die begin jaren negentig, als prille twintiger, op vredesmissie naar Somalië werd gestuurd. Hij heeft een lezing voorbereid over zijn ervaringen, maar wat begint als een spervuur aan feiten en militair jargon verandert gaandeweg in een doorleefd relaas van al zijn verdrongen herinneringen. ‘PARA’ is aanklacht noch lofzang, maar probeert inzicht te geven in de psyche van een soldaat. En in wat zo’n ‘vredesmissie’ doet met een mens. “Na het vorige succes waren de verwachtingen hooggespannen. ‘PARA’ maakt ze waar.” (de Volkskrant *****)

 

De Nederlandse Toneeljury over 'PARA':

“Een indrukwekkende, onwaarschijnlijk goede voorstelling waarin via een mislukte Belgische VN-missie het verhaal wordt verteld van een mislukte missie van de mensheid om elkaar van het kwaad te weerhouden. Op onnavolgbare wijze geacteerd door Vanden Broecke, waarbij zijn hypnotiserende spel je meeneemt in de langzame transformatie van goede bedoelingen naar een groots fiasco, zonder je sympathie te verliezen.”
 

[toegangsprijs inclusief drankje | bewaakte garderobe]

Kom vooraf naar de gratis inleiding om 19.15 uur.

Uit de kranten:

  •  “Na het vorige succes waren de verwachtingen hooggespannen. ‘Para’ maakt ze waar. Dit is het verhaal van zovele internationale missies, in elk detail raak getroffen.” (de Volkskrant *****)
  • “Een zinderende, confronterende monoloog. (…) Ga vooral kijken.” (Dagblad van het Noorden *****)
  • “Bruno Vanden Broecke is de koning van de monoloog. (…) Dit is niet zomaar een theaterstuk. Nee, het is een evenement van nationaal belang: een oefening in herinneren en empathie.”  (De Standaard *****)
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie