Alle antwoorden op niet gestelde vragen

ScienceBattle

Diverse wetenschappers
16 apr
20:30
 • di 16 apr
  20:30
  Theatercafé
  Geweest

Jonge wetenschappers dagen elkaar uit op het podium. Wie heeft het beste onderzoek en presenteert dit het beste? Een avond vol onderzoek, feiten en een wetenschappelijke knipoog - als die bestaat. Met een belangrijke jury-rol voor het publiek. Boeiend. Verrassend. Docerend. Onthullend. En altijd in gewone mensentaal.

De line-up van de avond 

 • Misschien ken je ze nog wel van de basisschool: 'happertjes.' De papieren vouwwerkjes waar je keuzes mee kon maken door een flapje te kiezen. Beter bekend als origami. Deze eeuwenoude kunstvorm uit Japan gebruikt Sebastien Callens (TU Delft) om nieuwe materialen te vinden die in ons lichaam gebruikt kunnen worden als implantaten. Er zit achter origami meer wetenschap dan je denkt.
 • We erven allemaal eigenschappen van onze ouders. Bijvoorbeeld je lengte of je kleur ogen. Maar ook ziektes kunnen erfelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld hartritmestoornissen. Ruben Van Helden (Universiteit Leiden) wil de genetische oorzaken daarvan achterhalen en bouwt gewoon zelf een hart, uit stamcellen.
 • Auto's worden steeds intelligenter en in de toekomst kunnen we misschien zelfs wel achterover leunen en rijdt de auto zelf. Bastiaan Petermeijer (TU Delft) analyseert ons gedrag als bestuurders en dat doet hij door kunstmatige intelligentie, zodat je eigen auto echt slim wordt en dat je bijvoorbeeld ook minder ongelukken veroorzaakt.
 • Het heeft geen zin om jezelf populair te verklaren. Anderen moeten dat vinden. En zo is het ook met vrouwen uit de Middeleeuwen die als heilig werden gezien. Zij hadden een publiek nodig die hun ook daadwerkelijk de positie van heiligheid gaven. Ze moesten onder andere aan hun publiek laten zien dat ze extreem konden vasten, maar hoe maak je duidelijk dat je niet meer eet? Religiewetenschapper Nanouschka Wamelink (Universiteit van Amsterdam) weet uit de literatuur dat deze heilige vrouwen daar slimme trucjes voor hadden.
Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie