Gelauwerde interpretatie van toneelklassieker van Albert Camus

Caligula

Theater Utrecht
1 mrt
20:15
 • vr 1 mrt
  20:15 - 22:05
  Theaterzaal
  Geweest

Regisseur Thibaud Delpeut van Theater Utrecht brengt zijn veelgeprezen interpretatie van de legendarische toneelklassieker Caligula van Albert Camus nu naar de grote zaal van de schouwburgen. “Eigenlijk zou je een stuk als Caligula elke vijf jaar moeten spelen om te zien wat het nu betekent” aldus Thibaud Delpeut.

 

Acteur Vincent van der Valk ontving voor zijn sterfscène in Caligula de Gouden Gifbeker. “Delpeut maakt een fascinerende, ijzingwekkende voorstelling”. (De Volkskrant ****)

Door onoverkomelijke omstandigheden is acteur MARTIJN NIEUWERF vanavond niet in staat om de rol van Cherea in de voorstelling Caligula te spelen. Om de voorstelling toch doorgang te laten vinden zal regisseur THIBAUD DELPEUT vanavond met de tekst in de hand zijn plaats innemen. We hopen op uw begrip voor deze oplossing.

 

cast en crew van de voorstelling Caligula
directie Theater Utrecht
directie Theater de Veste

 

Over de voorstelling

“De mensen sterven en zijn niet gelukkig.” Tot dit verpletterende inzicht komt de jonge, onervaren keizer Caligula na de dood van Drusilla, zijn zus én minnares. Er ontsteekt een storm in zijn hoofd. Getergd door gevoelens van rouw en een vurig verlangen naar het leven onderwerpt Caligula zijn onderdanen aan een genadeloos en gruwelijk experiment: leven in het licht van de dood.

 

De titelrol wordt opnieuw vertolkt door acteur Vincent van der Valk. Naast hem spelen Bram Gerrits, Martijn Nieuwerf (Arlecchino 2014 voor zijn rol in Caligula) en twee nieuwe acteurs: de gevierde actrice Sylvia Poorta en het jonge talent Abdulaal Hussein, die beiden voor het eerst spelen bij Theater Utrecht.

 

Caligula – het verhaal

De liefde heeft de Romeinse heerser Caligula (Vincent van der Valk) afgezworen, maar hij weigert zich neer te leggen bij de zinloosheid van het bestaan. Koortsachtig zoekt hij naar een reden om te leven in een wereld zonder betekenis. De mens is pas echt vrij met de dood voor ogen, dat weet Caligula zeker. Hij organiseert een steeds grimmiger wordend regime van willekeurige terreur.

 

Terwijl de adel het onder leiding van zijn grootste tegenstrever Cherea (Martijn Nieuwerf) na drie jaar wel genoeg vindt en een samenzwering tegen hem op touw zet, vervreemdt Caligula zich één voor één van zijn laatste medestanders: zijn minnares Caesonia (Sylvia Poorta), de jonge dichter Scipio (Abdulaal Hussein) en zijn loyale dienaar Helicon (Bram Gerrits). In de ogen van zijn onderdanen wordt hij steeds waanzinniger. Maar ís Caligula wel waanzinnig? Of is hij alleen maar angstaanjagend eerlijk?

 

In de regie van Thibaud Delpeut draait Caligula de camera’s om en richt ze op de mensen die hem bekijken. Als een chirurg, met videocamera’s als instrumenten, verricht hij zijn ‘sectie op de ziel’.

Kom om 19.15 uur naar de gratis toegankelijke inleiding door dramaturg Joris van der Meer!

Caligula werd in 2014 lovend ontvangen door de pers: 

 • “Delpeut maakt een fascinerende, ijzingwekkende voorstelling” (de Volkskrant ★★★★)
 •  “Diepe empathie voor Delpeuts ‘krankzinnige’ Caligula” (Het Parool ★★★★)
 • “Duel tussen kunst en gezond verstand. Keelsnoerend sterk gespeeld” (Theaterkrant ★★★★)
 • “Acteur Vincent van der Valk maakt er een hardvochtige maar ook deerniswekkende man van die enorm lijdt onder zijn grimmige daden. Zo wordt Caligula op een zekere manier toch sympathiek” (Trouw ★★★★)
 • “Op intrigerende wijze snijdt Caligula waarden als vrijheid, liefde, schoonheid en waarheid aan flarden” (De Telegraaf ★★★★)
 • “Caligula is een vanuit de onderbuik hardop denkende toneelavond.” (De Groene Amsterdammer)
   

 

“Caligula is een essay met ongelofelijk veel schoonheid en dramatische structuur. Hoe gaan we om met de zinloosheid van het bestaan? Met onze eenzaamheid? Camus wijst ons niet de weg, hij is ontregelend maar geeft ons eigenlijk de macht over ons leven terug. Hij zegt: laten we er geen doekjes om winden, het leven is zinloos maar we kunnen er wel betekenis aan verlénen."

Thibaud Delpeut (regisseur)

Credits

Tekst: Albert Camus | Vertaling: Leonard Nolens | Regie, bewerking en muziek: Thibaud Delpeut | Spel: Caligula: Vincent van der Valk, Cherea: Martijn Nieuwerf, Caesonia: Sylvia Poorta, Helicon/Lepidus: Bram Gerrits, Scipio: Abdulaal Hussein | Dramaturgie: Joris van der Meer en Iris Hofstee (stage) 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie