Hoezo, empathie?

Het Filosofisch Café

Ignaas Devisch
7 feb
20:30
  • do 7 feb
    20:30
    Theatercafé
    Geweest

Reclamemakers, goede doelen, politieke partijen en journalisten spelen in op onze empathie. We zijn graag bereid ons te verplaatsen in het leed van enkelingen, zeker als die in de media een duidelijk gezicht krijgen. Daarvoor trekken we vaak ook grif onze portemonnee, omdat de ellende ons in het gezicht slaat.

Maar bij grote anonieme groepen en bij structurele problemen zoals armoede ligt het anders. Daarin kunnen we ons minder goed erkennen. Empathie is in wezen heel selectief van aard, want we kunnen ons onmogelijk in iedereen inleven. Zoals Stalin al zei: “De dood van een enkele Russische soldaat is een tragedie, een miljoen doden is een statistiek”. Zelfs als we van goede wil zijn, worden we vaak mede gedreven door egoistische motieven, zoals de voldoening die de goede daad ons zal bezorgen.

 

Hoezo, tekort aan empathie? Voor sommige vraagstukken is er eerder sprake van een empathisch teveel.

 

Ignaas Devisch is hoogleraar filosofie aan de universiteit Gent. Deze avonden zijn een initiatief van Theater de Veste en Studium Generale TU Delft.
 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie