ma 28 jan 20:15
Over de zoektocht naar de Nederlandse identiteit

Cultuurhistorisch theatercollege

Herman Pleij
28 jan ’19
20:15
  • ma 28 jan
    20:15
    Theaterzaal

Zijn verhalen zijn herkenbaar, verrassend, onthullen wat ons beweegt en werken op de lachspieren. Hij is een veelgevraagd gast bij TV-programma’s als De Wereld Draait Door. Zijn keurmerk op tv is om op een bevlogen manier actuele zaken aan de orde te stellen.

In 2014 verscheen zijn boek Moet kunnen, op zoek naar de Nederlandse identiteit. En deze zoektocht vormt de ruggengraat van dit theatercollege.


Herman Pleij geeft aan dat Nederland juist door een zwak centraal bestuur en een gebrek aan leiderschap al meer dan vijf eeuwen zeer welvarend is. En het poldermodel komt toch niet uit de lucht vallen? En gaat het eigenlijk nog wel goed? Traag bestuur, veel regels, ontduiken van verantwoordelijkheid, managementcultuur, gebrek aan coördinatie en controle op de uitvoering van beleid dreigen ons welvaartsmodel te smoren. Een verkenning van de cultuurhistorische achtergronden kan meer inzicht geven. Of maken we dat zelf wel uit?
 

Herman Pleij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn hart huist een acteur, in zijn hoofd bruist de wijsheid van de professor. Die combinatie maakt hem tot een unieke marskramer van de wetenschap. Hij wordt beschouwd als een van de beste sprekers van Nederland.

Na afloop vindt een meet & greet met Herman Pleij plaats.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie