Over de zoektocht naar de Nederlandse identiteit

Cultuurhistorisch theatercollege

Herman Pleij
ma 28
januari

Zijn verhalen zijn herkenbaar, verrassend, onthullen wat ons beweegt en werken op de lachspieren. Hij is een veelgevraagd gast bij TV-programma’s als De Wereld Draait Door. Zijn keurmerk op tv is om op een bevlogen manier actuele zaken aan de orde te stellen.

Herman Pleij probeert te verklaren waarom we in Nederland bepaalde beslissingen nemen en waarom we ons op een bepaalde manier gedragen. Nederlanders zijn uitermate bedreven in het bereiken van compromissen en draagvlakken. Nederlanders zijn lomp en direct: We trekken allemaal onze mond open, we delen allemaal mee hoe het zit, we hebben allemaal een mening. We verschillen vaak van mening en dat laten we graag horen.

 

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg is een veelgehoord spreekwoord. En ‘moet kunnen’ zou het nieuwe motto moeten zijn onder het wapen van Nederland. Herman Pleij is zelf dol op de uitdrukking ‘moet kunnen’. Niets is onmogelijk, alles kan.

 

Herman Pleij is emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn hart huist een acteur, in zijn hoofd bruist de wijsheid van de professor. Die combinatie maakt hem tot een unieke marskramer van de wetenschap. Hij wordt beschouwd als een van de beste sprekers van Nederland.

Na afloop vindt een meet & greet met Herman Pleij plaats.

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Klik hier voor meer informatie Sluiten