Een avond waarop niets vasstaat en van alles kan gebeuren

Professoren in de theaterarena

Filterbubbels en echokamers
di 15
januari

Vinden wat je zoekt?

We kiezen onze eigen media en liken van alles op sociale media, waarna algoritmes ons meer van hetzelfde aanbieden. Filterbubbels dus. Is dat wel zo, en zijn filterbubbels nieuw? Moeten we eruit of ervan af? En hoe dan?

 

Filterbubbels en echokamers beschrijven het fenomeen waarbij je door algoritmes alleen informatie op internet vindt die is gebaseerd op je internet(zoek)gedrag. Kortom: op internet (social media, zoekmachines) vind je alleen informatie die bevestigt wat je toch al dacht. Sterker nog: omdat mensen vooral klikken op extreme voorbeelden, krijg je ook steeds extremere info te zien. Dit kan leiden tot tunnelvisie en polarisatie in de samenleving.

Hoe ontstaan filterbubbels en echokamers? Wat zijn hun effecten op de maatschappij en de democratie? Aan welke nieuwe technologie wordt gewerkt waarmee je bewuster om kan gaan met informatie op internet?

 

Onze gastsprekers:

  • Alan Hanjalic, hoogleraar MultiMedia Computing Group, faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica TU Delft
  • Haye Hazenberg, postdoc bij Techniek, Bestuur en Management TU Delft (onderzoek naar relatie tussen techniek en ethiek)
  • overige sprekers t.b.a.

 

Al een tijdje een succesnummer in onze programmering. ‘Professoren in de theaterarena’ zit bovenop thema’s die ertoe doen. Actuele onderwerpen worden van verschillende kanten belicht, vanuit de harde wetenschap en/of maatschappelijke en ethische kant. Drie spraakmakende hoogleraren geven in een intieme setting een mini-college en gaan vervolgens met elkaar en het publiek in debat.

 

Houd voor de line/up deze website in de gaten.´Professoren in de theaterarena´ maken wij in nauwe samenwerking met de TU Delft. Het programma is tevens onderdeel van Betabalie Delft.

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Klik hier voor meer informatie Sluiten