How to build a universe

Theater Rotterdam: Davy Pieters
vr 9 nov 20:15 - 21:25
vr 9 nov ’18
20:15 - 21:25
  • vr 9 nov ’18
    20:15 - 21:25
    Theaterzaal

Stel dat wij het toeval zelf kunnen ensceneren? Hoe beïnvloedt dat ons perspectief op de wereld? Op ons leven? Op onszelf?

We leven in een ogenschijnlijk maakbare wereld. Met alle technologie zoomen we eindeloos in op de wereld. We manipuleren en controleren het leven en laten ons in dit digitale tijdperk steeds meer leiden door de algoritmes die daarachter schuilgaan. Met het grootste gemak dragen we onze zoektochten en creativiteit daaraan over. Maar veel inzichten die ons wereldbeeld volledig veranderen ontstaan en ontdekken we per toeval. Zowel in één mensenleven als in de hele mensheid. Kunnen wij de toekomst, zelfs het meest ongrijpbare ensceneren?

Inspiratie voor de voorstelling is onder andere de boeken Homo Deus van Yuval Noah Harari, Carrie van Stephen King en Een kleine geschiedenis van bijna alles van Bill Bryson. Ook de films Magnolia van Paul Thomas Anderson en Eternal Sunshine of the Spotless Mind van Michel Gondry als het werk van David Lynch vormen inspiratie voor Davy.

Davy Pieters (1988) onderzoekt in haar werk hoe de mens wordt beïnvloed door technologische ontwikkelingen en de beeldcultuur waarin we leven. Dit vertaalt zij naar beeldende, filmische voorstellingen met fysieke performances die gebruikmaken van de conventies van media en genres. 


“Davy Pieters reflecteert in haar voorstellingen vaker op de ‘mediarealiteit’: haar werk wordt beïnvloed door tv, games, social media en reclame.”

NRC

Credits

Concept en regie Davy Pieters Muziek Jimi Zoet Zangcompositie Lisa Verbelen Zang coach Béni Csillag Decor John Thijssen Met Judith Hazeleger, Niels Kuiters, Ayrton Fraenk, Mees Borgman en Syoma Ekhart