Geselecteerd voor Nederlands Theater Festival!

Salam

Noord Nederlands Toneel
vr 18
mei
 • vr 18 mei 2018
  20:15 - 22:00
  Rabozaal
  Geweest

Achter een van de grote maatschappelijke conflicten van nu gaat een klein, menselijk verhaal schuil; over liefde, spijt en een vader die zijn twee zonen uit elkaar dreef.

Alle grote verhalen beginnen met een klein verhaal. En vrijwel alle wereldconflicten vanuit teleurstelling of pijn. Nu de spanningen tussen de westerse en de Arabische wereld het nieuws domineren, nemen we je graag mee naar hoe het allemaal begon: het verhaal van Abraham (gespeeld door Jack Wouterse).

 

Hoe dichten we de kloof tussen mensen die wel over, maar niet met elkaar praten? Die vraag was voor regisseur Guy Weizman het uitgangspunt voor Salam. Wie het werk van Weizman kent, weet dat Salam geen historisch bijbeldrama zal zijn, maar een hedendaagse, humoristische en energieke voorstelling in de sfeer van Tarantino’s From Dusk Till Dawn.

 

De Marokkaans-Vlaamse schrijver Fikry El Azzouzi is in België een begrip die zich regelmatig in het Islam-debat mengt. Hij schreef de teksten voor Salam waarin hij de snoeiharde realiteit terug brengt naar grappige dialogen.

 

[ticket inclusief drankje & bewaakte garderobe]
 

Hoe zat het ook alweer?
Zowel in de Koran als in de Bijbel is het verhaal over Abraham en zijn zoons Izaäk en Ismaël opgetekend. Ismaël is de eerste zoon van Abraham, verwekt bij een slavin, Hagar. Izaäk is de eerste zoon van Abrahams vrouw Sara. De broers hebben een even grote plaats in Abrahams hart. Uit angst dat Izaäk door haar man niet als eerstgeborene wordt gezien, dwingt Sara Abraham om Ismaël en zijn moeder te verstoten en de woestijn in te sturen. Izaäk wordt één van de grondleggers van het jodendom en het christendom, Ismaël de stamvader van de moslims.

 

Uit de pers:

 • De Volkskrant **** “Resultaat: een geweldige, unieke, luidruchtige, soms finaal uit de bocht vliegende en ten slotte originele voorstelling, waarin aloude Bijbelse personages fris tot leven worden gebracht.” (...) “Salam is een bizarre theatrale trip” (...) “Jack Wouterse is een mooi twijfelende en ook wijze Abraham, met naast hem een goed spelende Bram van der Heijden (Izaäk) en Mohammed Azaay (Ismaël) als contrapunten.”
 • Dagblad van het Noorden **** “Salam is meer dan een voorstelling. Het is een belevenis.” (...) “Salam is geslaagd. Sterker, je wilt nog een keer gaan kijken.”
 • Scenes magazine **** “de overdonderende pracht van muziek, dans, spel en beelden is een lust voor alle zintuigen.” (...) “Salam is door de grensoverschrijdende kracht en de tomeloze energie, een weldaad in de grote zaal en blijkt, gezien de samenstelling van het publiek in Groningen, ook aantrekkelijk voor jonge mensen. Wat geweldig.”
 • Theaterkrant *** “Jack Wouterse speelt deze oude, tragische man met een geweldige finesse.” (...) “een sublieme interactie tussen de muziek en het spel” (...) “Zijn [Guy Weizman] voorstellingen stralen levensvreugde en passie, zijn een feest voor oog en oor en laten ook nog eens zien dat ras, geslacht, gezindte of nationaliteit er bij hem niet toe doen.”
"Het verhaal van Abraham is dan wel een Bijbels drama, maar denkt u eerder aan Tarantino"
Jack Wouterse

Credits

Cast & Creatives

regie: Guy Weizman | tekst: Fikry El Azzouzi | choreografie: Roni Haver | componisten: Genevieve Murphy, Florian de Backere, Luke Deane, Yannis Kyriakides, Abderrahim Semlali | muzikale dramaturg/ begeleider: David Dramm | Met: Jack Wouterse, Bien de Moor, Bram van der Heijden, Senna Gourdou, Veerle van Overloop, Mohammed Azaay, Igor Podsiadly, Angela Herenda, Adam Peterson, Sofiko Nachkebiya, Harold Luya, Camilo Chapela, Maya Fridman (cello/zang), Daan van Koppen (saxofoon), Jochem Braat (toetsen), Jaber Fayad (ud), Wilco Oomkes (accordeon), Jacobus Thiele (percussie)

Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Klik hier voor meer informatie Sluiten