Een Sneeuw

Het Toneel Speelt
za 4 apr 20:15
za 4 apr ’15
20:15
  • za 4 apr ’15
    20:15
    Theaterzaal

Een Nederlandse toneelklassieker - Er wordt een verjaardag gevierd van een man die niet kan praten. Het is misschien zijn laatste verjaardag. Maar daarover praat niemand. En er is meer waarover niet gepraat wordt. De herinneringen aan het kamp in Indië bijvoorbeeld. Een Sneeuw (1983) van Willem Jan Otten is één van onze meest gespeelde Nederlandse toneelstukken van na de oorlog.

Het Toneel Speelt voert het stuk voor de tweede keer op. Dit maal met een indrukwekkende cast, waarin onder meer Anne Wil Blankers, Carine Crutzen en Marisa van Eyle.Willem Jan Otten ontvangt in mei dit jaar de PC Hooftprijs voor zijn essayistiek, maar eigenlijk wordt hij gelauwerd voor zijn gehele oeuvre en dus ook voor zijn toneelstukken, waarvan 'Een Sneeuw', 'Braambos' en 'Alexander' door Het Toneel Speelt zijn opgevoerd.

De Telegraaf, 12 januari 2015 (Esther Kleuver, ****½)
Hoe raak zwijgen kan zijn
"Wat een prachtig acteursstuk heeft Willem Jan Otten met ‘Een sneeuw’ (1983) toch geschreven. (…) Het blijkt na al die jaren nog niets aan zeggingskracht te hebben ingeboet. De personages komen met hun zeer naturel klinkende dialogen dusdanig tot leven, dat je bijna geïrriteerd raakt wanneer de lichten aan gaan voor de pauze. Humor en tragiek zijn perfect in balans in dit familiedrama. (…) Joop Keesmaat is als de zwijgende Panda breekbaar en sterk tegelijk. Anne Wil Blankers vindt voor de bedillerige Quint een mooi evenwicht tussen nors en gevoelig en zelfs een kleinere rol als Josée, de nieuwe liefde van zoon Frederik, wordt sterk ingevuld door Fockeline Ouwerkerk. De prachtige scène tussen Panda en Bibi (Carine Crutzen) is er een om kippenvel van te krijgen. Eigenlijk valt er in dit hele spelerstableau geen zwakke schakel te ontdekken. De fijnzinnige regie van Mette Bouhuijs zorgt ervoor dat tekst en spelers in volle glorie kunnen schitteren. Het levert een voorstelling op waarbij ieder woord, ieder detail en iedere stilte raak is en raakt."

NRC Handelsblad, 12 januari 2015 (Kester Freriks, ****)
Familiefeest vol schurende trauma’s
"Deze Panda, indrukwekkend gespeeld door Joop Keesmaat, staat af en toe op van zijn stoel, laat zijn onderarm zien met het brandmerk van het kamp. Anne Wil Blankers (74) vertolkt met stijl en verve de grande dame als een enfant terrible: ze reddert en bedisselt, lokt ook het conflict uit. (…) De enige die dat verhullende spreken op krachtige wijze doorbreekt is Bart Klever in de rol van zoon Frederik. Ongewild vormt hij de spil van de dramatische handeling. Zijn vrouw Bibi (Carine Crutzen) heeft hij verruild voor Josée, maar Bibi achtervolgt hem als een schim. (…) De momenten tussen Bibi en Panda behoren tot de zuiverste van de uitvoering. Bibi geeft de man het begrip dat hij nodig heeft en uiteindelijk begeleidt zij hem naar buiten, de sneeuwwitte tuin in waar het veertien graden vriest. (…) In de behoedzame regie van Mette Bouhuijs ligt de nadruk nu op de psychologische geloofwaardigheid van het stuk. Zij volgt getrouw de regieaanwijzingen."

de Volkskrant, 12 januari 2015 (Vincent Kouters, ***)
Scandinavisch zwaar mét humor
"‘Een sneeuw’ is een groots drama over een familie die niet loskomt van haar verleden en op zoek is naar troost. Het knappe is dat Otten een zwaarmoedigheid van Scandinavische proporties weet te combineren met vlagen van zwarte humor en lichtheid. (…) Mette Bouhuijs regisseerde, in een prachtig sneeuwlandschap van decorontwerpers Thomas Rupert en Roos Veenkamp.(…) Crutzen maakt van Bibi een prachtig ontregelend nummer. De hele ­familie heeft geen idee wat ze met deze gewaden-mevrouw aan moet. Klever heeft en passant een mooie scène als de man die wordt verscheurd tussen harde werkelijkheid en aangename illusie. En Anne Wil Blankers is koningin wegkijken, met haar subtiele gebaartjes en geestige onderbrekingen."

[ticket inclusief drankje]
 

Kom eten in het pop-up restaurant 'Tutti Frutti’
Waan je in de binnentuinen en patio's van Sicilië tijdens een warme zomeravond en geniet van de Siciliaanse keuken, bereid met hart en ziel. Als dochter van een diepgewortelde Siciliaanse familie maakt Julia deel uit van generaties vrouwen die met passie en hartstocht koken. In Nederland begon ze, na jarenlange horeca-ervaring, op 22-jarige leeftijd met haar Tutti Frutti & Company catering bedrijf. Zo geeft zij het cultureel erfgoed van haar familie door.

Iedere week is er een wisselende kaart en u kunt heerlijk eten v.a. € 18,50 per menu. Reserveren via eten@theaterdeveste.nl of de kassa van Theater de Veste: 015 – 212 13 12 (di t/m za van 15 - 18 uur).

Credits

  • Tekst: Willem Jan Otten
  • Regie: Mette Bouhuijs
  • Spel: Anne Wil Blankers, Joop Keesmaat, Marisa van Eyle, Bart Klever, Benja Bruijning, Carine Crutzen, Fockeline Ouwerkerk, Anne Lamsvelt e.a.