Een theatrale avond over Muziek & Wiskunde

Professoren op het Podium
wo 1 apr 20:30
wo 1 apr ’15
20:30
  • wo 1 apr ’15
    20:30
    Theatercafé

Deze editie van 'Professoren op het Podium' staat de kunstzinnigheid, de wiskundigheid en emotionaliteit van muziek centraal. Drie bijzondere gasten geven een mini-college en gaan onder leiding van theatermaker en liefhebber van de wetenschap Jan van den Berg met elkaar in debat.

De gasten:

Anja Volk is verbonden aan de Universiteit Utrecht en hoofd van de zogenaamde MUSIVA (Music Information Retrieval, Musicology and Cognitive Science) onderzoeksgroep. Het belang van de muziekwetenschap is onder andere de verschillende muzikale culturen in kaart te brengen, te begrijpen waarom er muziek is en wat muziek met ons doet. Computationele en mathematische muziekwetenschap draagt hieraan bij onder andere doordat het ons veel kan leren over het achterliggende cognitieve proces.

Prof. Jan van Neerven is hoogleraar in de analyse en onderzoekt de effecten van ruis op deterministische systemen. Wiskundig komt dat op het volgende neer: een 'systeem' beschrijf je meestal met behulp van een (stelsel van) differentiaalvergelijking(en), en 'ruis' vertegenwoordigt dan een extra term die probabilistisch van aard is. De vraag is dan in welke mate eigenschappen van oplossingen veranderen door toedoen van de ruis. Dit is bijvoorbeeld van belang bij simulaties met behulp van computers: daar kun je afrondingen (eindige numerieke precisie) zien als het introduceren van een klein beetje ruis.

Prof. dr. Frank Redig (TU Delft) is hoogleraar kansrekening (dat is de wiskundige studie van processen en objecten die van het toeval afhangen) en statistische mechanica (begrijpen hoe de macro wereld uit de micro wereld te voorschijn komt). Hij zal preludes en fuga's spelen van diverse componisten zoals Bach, Mendelssohn, Hindemith en Schostakovich. En deze vervolgens vanuit zijn wiskundige kennis toelichten en analyseren.

Theater de Veste, Delft & wetenschap
De stad Delft heeft innovatie hoog in haar vaandel staan en wij ook. Daarom introduceren we een nieuwe serie avonden met als titel: ‘Professoren op het podium’. Iedere editie ontmoeten drie topwetenschappers elkaar. Uiteenlopende vakgebieden worden gepresenteerd in een prikkelende mix van mini-colleges en interviews, aangevuld met film- en muziekfragmenten. De wetenschappers nemen het publiek mee in hun onderzoekavonturen, toekomstscenario’s en morele dilemma’s.