Gloria Wekker geeft lezing bij Diaoloogtafel

We zijn vereerd en trots dat professor dr. Gloria Wekker een lezing geeft bij de Dialoogtafel die wordt georganiseerd samen met Stichting CANIDREAM en plaatsvindt op vrijdag 28 juni in Theater de Veste. Ze is sociaal en cultureel antropoloog, met specialisaties op het gebied van Gender Studies, Seksualiteitsstudies, African American en Caribbean Studies. 

Gloria Wekker was hoogleraar genderstudies aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht en is sinds 2012 emerita. Haar boeken zijn onder andere The Politics of Passion; Women´s Sexual Culture in the Afro-Surinamese Diaspora (2006; in 2007 bekroond met de Ruth Benedict Prize van de American Anthropological Association) en White Innocence. Paradoxes of Colonialism and Race in the Netherlands (2016), dat veel stof deed opwaaien in binnen- en buitenland.

Wekker heeft vanuit verschillende adviesfuncties de Nederlandse regering geadviseerd over minderheden-, gezondheids- en vrouwenemancipatiebeleid. In 2015 en 2016 was ze lid van de Commissie Democratisering en Decentralisatie en voorzitter van de Commissie Diversiteit van de Universiteit van Amsterdam.

In 2017 werd ze door Science Guide verkozen tot een van de tien invloedrijkste Nederlandse academici en ontving ze de prestigieuze, door de overheid ingestelde Joke Smit Prijs voor haar levenslange inzet voor vrouwenemancipatie en HR-werk voor de emancipatie van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen. Ook ontving ze een Black achievement award op het vakgebied Science. In 2019-2020 bekleedt ze de Koning Willem Alexander Leerstoel voor Laagland Studies aan de Universiteit van Luik, België.

Ze schrijft korte verhalen en poëzie. Ze geeft lezingen en presentaties in binnen- en buitenland op het gebied van diversiteit, waarbij ze ingaat op aspecten van gender, ras/etniciteit en seksualiteit. Ze adviseert ook culturele, religieuze en commerciële organisaties op deze gebieden.

Keti Koti & Dia Lucha Pa Libertat

Theater de Veste & CANIDREAM

Dialoogtafel en Bevrijdingsconcert
vr 28 jun ’24 20:15