Erik Whien registreert theaterklassieker 'Wachten op Godot'

Dit voorjaar op donderdag 2 mei is 'Wachten op Godot', "het beste toneelstuk aller tijden", te zien in Theater de Veste. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren. In 2009 regisseerde Erik Whien Wachten op Godot ook al, toen ‘zijn eerste Beckett’. De voorstelling werd lovend ontvangen. 

Regisseur Erik Whien: “Met Beckett is de cirkel pas echt rond wanneer je terugkeert naar het begin. Al zijn werk gaat in essentie over tijd. Door dit stuk na vijftien jaar nogmaals te regisseren, ga ik in feite in dialoog met mezelf. De teksten van Beckett durven grote vragen te stellen. Wat doen we hier? Hoe geven we het leven zin? Ik ben de afgelopen jaren dichter bij mijn eigen kern gekomen. Door het verlies van dierbaren, door dat besef van eindigheid, komt er een andere werkelijkheid op tafel te liggen. We zijn hier maar kort, laten we het niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Vanuit dit gegeven ga ik een tweede keer dit onwaarschijnlijk mooie stuk in.”

Over de voorstelling

Twee mannen, Vladimir en Estragon, gespeeld door Jaap Spijkers en Mark Rietman, staan op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden hun tijd met grote vragen en kleine bezigheden. Dan komen Pozzo en Lucky, gespeeld door Bram Coopmans en Joris Smit, langs. Pozzo trekt Lucky aan een touw met zich mee. Als zij na een wonderlijk gesprek weer vertrekken, valt er niets anders te doen dan verder te wachten. Ondertussen verstrijkt de tijd. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. In onwetendheid blijven Vladimir en Estragon wachten, “want als hij komt, dan zijn we gered”.

Samuel Becketts grote doorbraak

Op 43-jarige leeftijd schreef de Ierse schrijver Samuel Beckett 'Wachten op Godot'. De voorstelling ging op 3 januari 1953 in première in Théâtre de Babylone in Parijs. Het was in eerste instantie geen succes. Sterker nog: volgens sommige critici zou het stuk verboden moeten worden. Naarmate de tijd verstreek werd het een succès de scandale, een stuk dat je gezien moest hebben. Het bleek Becketts grote doorbraak als schrijver. In 2009 werd 'Wachten op Godot' in Nederland verkozen tot ‘beste toneelstuk aller tijden’. In een verkiezing door The National Theatre uit Londen werd de voorstelling uitgeroepen tot ‘best modern play’.

Uit 'Wachten op Godot': “Er gebeurt niks. Niemand komt. Niemand gaat. Het is verschrikkelijk.”

Wachten op Godot

Het Nationale Theater

Theaterklassieker vol hilariteit, absurditeit, bolhoeden en een boom
do 2 mei ’24 20:15 - 22:35