Een apocalyptische nachtmerrie

De Delftse donderslag heeft in de afgelopen eeuwen vele kunstenaars geïnspireerd, zo ook Maartje & Kine. Met rappers en muzikanten uit Delft schreven ze over deze ramp het unieke muzikale cabaretprogramma ‘Delftse Donderslag – bij heldere hemel’. Met liedjes en sketches van Maartje & Kine, muziek van de Koninklijke Harmoniekapel Delft en vooral veel cross-overs. Te zien op zaterdag 25 mei om 15.30 & 20.15 uur.

Tijdens de ramp in 1654 ontplofte op 12 oktober een in Delftse binnenstad gevestigde opslagplaats voor buskruit. Nagenoeg elk gebouw in de binnenstad liep schade op en het gebied ten oosten van de Verwersdijk werd volledig verwoest. Historici gaan ervan uit dat bij de ramp minstens honderd doden vielen en ook een dodental van 'enige honderden' wordt niet uitgesloten. 

In het Kruithuis lag naar schatting 90.000 pond buskruit opgeslagen. De explosie was volgens de overlevering zo groot dat deze tot op Texel te horen was. De wederopbouw van onze stad nam jaren in beslag. Andere steden in Holland waren begaan met de Delftenaren en hielden inzamelingsacties. Het verwoeste stadsdeel werd opnieuw ingericht, waarbij de Paardenmarkt ontstond. Het nieuwe Kruithuis werd ver buiten de Delftse stadsmuren gevestigd.

 

Schilderij: Egbert van der Poel