Eline Hensels wint Nationaal Cello Concours 2018

Op de voor na laatste avond van de Cello Biënnale Amsterdam vond de finale plaats van het Nationaal Cello Concours. Dit spannendste onderdeel van de Biënnale is gewonnen door de talentvolle Eline Hensels, die ook de Publieksprijs won.Amsterdam, 26 oktober 2018


"Jij bent present, je zorgt voor de muzikale ruimte die je nodig hebt en bent energiek aan het werk", aldus juryvoorzitter Sven Arne Tepl. Naast een geldprijs wint de Eerst prijswinnares onder andere masterclasses aan de prestigieuze Kronberg Academy, een Sena Performers debuut-cd, een cellokoffer van Gewa en concerten in verschillende concertseries in Nederland.

 

Amke te Wies nam de Tweede prijs en de Prijs voor de beste vertolking van de opdrachtcompositie in ontvangst. Ook de Start in Splendor Prijs gingen naar haar. De Derde prijswinnaar is Irene Enzlin. De Aanmoedigingsprijs ging naar Tom Feltgen. De finalisten speelden het celloconcert van Robert Schumann en werden begeleid door het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam onder leiding van dirigent Dirk Vermeulen. Eline Hensels is in het kader van haar winst dit jaar nog vier keer te horen: tijdens Cello Coupé, het slotconcert van de Biënnale op 27 oktober, op 28 oktober tijdens het zondagochtendconcert in de Spiegelzaal van het Koninklijk Concertgebouw, tijdens het lunchconcert op 31 oktober in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en op 18 november in Theater de Veste in Delft.

 

Eline Hensels (1998) volgde o.a. lessen bij Monique Bartels (Amsterdam) en Felix Schmidt (Royal Academy of Music, Londen). Momenteel volgt ze lessen bij Alexander Petrasch en Gustav Rivinius. Zowel in 2012 als in 2014 heeft Eline bij de regio finale van het Prinses Christina Concours de 1e prijs en de Laureatenprijs behaald, tevens ontving zij van de vakjury de ‘Prijs van het Limburgs Symfonie Orkest’. In 2015 won zij bij het Britten Celloconcours de ‘Staalbankiersprijs Masterclass’ en een solo-optreden met het Britten Jeugd Orkest. Eline volgde masterclasses bij onder meer Gustav Rivinius, Marcio Carneiro, Charles Watt, Istvan Vardai, Stephan Forck, Bruno Pasquier en Emil Rovner. In 2017 nam zij deel aan de Pablo Casals Academy. Voor haar studie in Londen ontving Eline een Entrance Scholarship van de Royal Academy of Music, de Van Den Ende Foundation en Fundatie Vrouwe Van Renswoude.

 

Concoursprogramma

De internationale jury bepaalde de winnaars van de Eerste, Tweede en Derde prijs, de Aanmoedigingsprijs en de Prijs voor beste vertolking van de opdrachtcompositie, deze keer gecomponeerd door Theo Loevendie. De Start in Splendor Prijs is toegewezen door een aparte jury, bestaande uit een musicus en bestuurslid van broedplaats/concertzaal Splendor in Amsterdam en de artistiek directeur en zakelijk directeur van de Cello Biënnale Amsterdam. Als leertraject stelt Splendor de winnaar in staat om een eigen concert te programmeren en te promoten.

 

Jury

De jury van het zevende Nationaal Cello Concours werd gevormd door Monique Bartels (Nederland), Kristina Blaumane (Letland), Matt Haimovitz (Israël/VS), Reinhard Latzko (Duitsland), Arnau Tomàs (Spanje), Chu Yi-Bing (China), Sven Arne Tepl (voorzitter, Nederland).

 

Klik hier voor het bestellen van tickets en info voor het concert op 18 november in Theater de Veste.

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie