Winnaars Cabaretprijzen 2018

De nationale Cabaretprijzen winnaars zijn bekend! We feliciteren de cabaretiers Jochem Myjer en Tim Fransen van harte met het winnen van de Poelifinario. Morgenavond (woensdag 3 oktober) ontvangen we in Delft de winnaars van de Neerlands Hoop. Proficiat!

Maandagavond 1 oktober zijn de winnaars van de VSCD Cabaretprijzen - de Poelifinario en de Neerlands Hoop - bekendgemaakt tijdens de uitreiking in Diligentia, Den Haag.

 

Poelifinario winnaar in de categorie entertainment is Jochem Myjer met Adem in, Adem uit, in de categorie engagement wint Tim Fransen met Het kromme hout der mensheid. De winnaar van de Poelifinario kleinkunst was al bekend: deze gaat naar Joost Spijkers met Spijkers II. Rundfunk (het duo Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout) wint de Neerlands Hoop, de prijs voor een veelbelovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief, met hun voorstelling Wachstumsschmerzen. 

 

Winnaar Poelifinario in de categorie entertainment

De jury over Jochem Myjer met Adem in, Adem uit: “In zijn zesde voorstelling is Myjer als altijd energiek, maar de drukte in zijn hoofd uit zich niet alleen in zijn enorme repertoire aan ijzersterke imitaties. Zijn oprechtheid klinkt door in persoonlijke, gevoelige liedjes en ontroerende verhalen die vol overgave worden verteld. De thematiek is geschoeid op zijn hartstochtelijke liefde voor de natuur, en dan met name voor zijn inspiratiebron Texel. De voorstelling, technisch zeer hoogstaand, is tot in de puntjes doordacht en uitgevoerd, ademt inhoudelijk entertainment en staat bol van de aanstekelijke positiviteit.”

 

Winnaar Poelifinario in de categorie engagement

De jury over Tim Fransen met Het kromme hout der mensheid: “Tim Fransen bewijst andermaal zijn grote klasse als filosofisch cabaretier door de looppaden van Immanuel Kant, Ludwig van Beethoven en Napoleon Bonaparte ingenieus met elkaar te kruisen. Binnen een zorgvuldig opgebouwd raamwerk zet hij op meesterlijke wijze onze afbrokkelende beschaving af tegen de Verlichting. Tim tilt met zijn muzikaliteit het programma naar een hoger niveau, en bovendien weet hij met gortdroge humor de nodige luchtigheid aan te brengen. Dat is zijn kracht. Het publiek hangt aan zijn lippen en ondergaat ademloos zijn verhaal. Waar Tim zich afvraagt ‘wie is de mens?’ stellen wij de vraag: ‘waar ligt zijn plafond?’.”

 

Winnaar Poelifinario in de categorie kleinkunst

De jury over Joost Spijkers met Spijkers II: “Deze voorstelling raakt recht in het hart. Een combinatie van de poëtische liedteksten van Peer Wittenbols, vurig temperament en fantastische muziek; een in kleinkunst-land zeldzame mengeling van jazz, balkan, chanson, pop, rock en fado. Met een minimum aan middelen is er een functioneel toneelbeeld gecreëerd, wat alle ruimte laat aan de ongrijpbare, melancholieke energie van Joost. Rauw, puur en vol passie. Prachtig gespeeld, meeslepend ‘verteld’ en mede door de geweldige muzikanten en uitstekende regie tot in de kleinste puntjes verzorgd. Kleinkunst in optima forma. Dit programma stak met kop en schouders boven de andere kleinkunstprogramma´s uit.”

 

Winnaar Neerlands Hoop 2018

De jury over Rundfunk met Wachstumsschmerzen: “Retestrak, snoeihard en gruwelijk grof. Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout zijn in Wachstumsschmerzen even ontwapenend als brutaal in een grote verzameling pijnlijk foute, maar hilarische en absurde scènes. Het tempo ligt hoog, de energie knalt de zaal in. Het duo is zeer goed op elkaar ingespeeld, scherp geregisseerd en maakt slim gebruik van een vernuftig decor. Rundfunk is een verademing, met cabaret dat de grenzen oprekt én er prettig ver overheen gaat.”

 

De prijzen

De Cabaretprijzen zijn in 2003 door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) in het leven geroepen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het hart van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een zo compleet mogelijk publiek. Daarom eren de podia, verenigd in de VSCD, en partners uit de sector elk jaar de podiumkunstenaars door het uitreiken van prijzen in verschillende genres voor de indrukwekkendste podiumprestaties.

 

De jury

De Cabaretjury 2018 bestaat uit voorzitter Nico Baars (WestlandTheater De Naald), Audrey Bolder (regisseur), Esther Hammink (Theaterhotel Almelo), Lineke Kortekaas (Theater De Koornbeurs), Koen Thomas van Leeuwen (journalist), Charlotte Louwers (Theater De Bussel) en Rob van Wijk (Theater de Stoep).

 

De prijsuitreiking

De Cabaretprijzen zijn op maandagavond 1 oktober in Den Haag uitgereikt op cabaretpodium Diligentia. De samenwerkende theaters Diligentia & PePijn maken zich sterk voor de groei en ontwikkeling van cabaret. De Nederlandse fotograaf Corbino (Maarten Corbijn) maakt portretten van de winnaars, deze komen te hangen in de foyer van Diligentia. De gelauwerden krijgen tijdens de prijsuitreiking een symbolisch voorproefje in de vorm van een betonnen camera gemaakt door kunstenaar Doc Visser.

 

  • Foto Jochem Myjer: Anne Reitsma
  • Foto winnaars: Jaap Reedijk

 

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Klik hier voor meer informatie