Professoren in de Theaterarena: Artificial Creativity

D. Asschenbrenner, S. Leijnen, T. Rice, D. Middendorp
Actuele onderwerpen van verschillende kanten belicht
di 12 nov 20:30
di 12 nov ’19
20:30
  • di 12 nov ’19
    20:30
    Theatercafé

In december 2018 ging voor het eerst een door Artificial Intelligence gegenereerd schilderij onder de hamer bij veilinghuis Christie’s in New York. De verwachting was dat het werk rond de tienduizend dollar zou opbrengen, maar het schilderij werkt uiteindelijk verkocht voor meer dan vier ton. Hiermee werd de discussie geopend: kunnen we iets als kunst beschouwen, ook al hebben mensen dit alleen mogelijk gemaakt, maar niet het feitelijke artistieke proces uitgevoerd? Hoe definiëren we intelligentie en creativiteit, en wat betekent dit voor de waarde van kunstmatige kunst?

Tijdens deze avond geven spraakmakende onderzoekers en kunstenaars in een intieme setting een mini-college en gaan vervolgens met elkaar en het publiek in debat.

We maken kennis met Bob Rob, de schilderende robot ontwikkeld aan de TU Delft door Doris Asschenbrenner en Joris van Dam. Van directeur van het Asimov Institute en lector aan de Hogeschool Utrecht Stefan Leijnen horen we hoe machines een bijdrage kunnen leveren aan het creatieve proces. David Middendorp is choreograaf en gebruikt in zijn werk vaak een mix van dans en technologie. In zijn voorstelling 'Flirt with Reality' spelen animaties, drones, robots, film en muziek een bijzondere en gelijkwaardige rol met de dansers. Kunstenaar Tivon Rice werkt op het grensgebied van digitale en visuele cultuur en werkt met professor Jan Rellermeyer van de TU Delft aan het project Neural Narratives, waarin hij de verschillen tussen mens en machine in het verwerken van beeld en tekst onderzoekt.

Dit programma wordt in nauwe samenwerking met Studium Generale TU Delft gemaakt.

De presentatie is in handen van René M. Broeders.

Al een tijdje een succesnummer in onze programmering. ‘Professoren in de theaterarena’ zit bovenop thema’s die ertoe doen. Actuele onderwerpen zoals AI, robotica en klimaat worden van verschillende kanten belicht, vanuit de harde wetenschap en/of maatschappelijke en ethische kant. Drie spraakmakende hoogleraren geven in een intieme setting een mini-college en gaan vervolgens met elkaar en het publiek in debat.